Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Românul reținut în Libia a fost eliberat. Cum a intervenit Ministerul Afacerilor Externe

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 25 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Cetăţeanul român, angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EU Border Assistance Mission (EUBAM), aflat în custodia autorităţilor libiene de la jumătatea lunii aprilie, a fost eliberat joi, 25 mai, transmite Ministerul Afacerilor Externe(MAE). 

La acest moment, angajatul român EUBAM se află în deplină siguranță, susțin oficialii MAE.

Demersurile pentru soluționarea situației cetățeanului român și eliberarea acestuia s-au realizat în mod susținut și insistent pe mai multe paliere atât la nivel bilateral, prin dialogul repetat al Ambasadei României în Libia (relocată la Tunis) cu autoritățile libiene la diverse niveluri, cât și prin acțiuni întreprinse, la solicitarea MAE, de către misiunea EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia și de către Delegația UE la Tripoli”, a precizat MAE.

Libia, nesigură pentru tranzit

În luna aprilie ac, MAE transmitea că un cetăţean român, angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EU Border Assistance Mission (EUBAM), a fost reţinut de autorităţile libiene.

Autoritățile române recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară. Securitatea Libiei este fragil, acest stat fiind încă „scindat”:  jumatate din țară este sub autoritatea Guvernului de la Tripoli și jumătatea de est este condusă de Mareșalul Haftar. Prin urmare, statul a devenit extrem de nesigir pentru tranzit.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii