Friday, May 27, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Justiției, despre dosarul „10 august”: A te pronunţa foarte liber, foarte tranşant pe un dosar sau pe altul poate crea impresia unei presiuni sau unei imixtiuni

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 7 august 2020 Etichete: , ,

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că va avea o poziție reținută cu privire la dosarele aflate în lucru pentru a nu crea impresia unei imixtiuni. Totodată, oficialul a explicat că acesta este motivul pentru care s-a ferit să facă afirmaţii publice despre dosarul „10 august”, însă a spus că a avut încredere că procurorii şefi vor lua o decizie „în acord cu piesele din dosar”.

„A te pronunţa foarte liber, foarte tranşant pe un dosar sau pe altul poate crea impresia unei presiuni sau unei imixtiuni în dosar, ceea ce ministrul Justiţiei nu are voie să facă. Pentru asta, într-un fel, s-au luptat şi procurorii, şi societatea civilă, şi partidele care au sprijinit justiţia. Or, precauţia pe care am luat-o în aceste două săptămâni şi care, credeţi-mă, m-a costat foarte mult în planul încrederii/neîncrederii faţă de poziţia Ministerului Justiţiei a fost izvorâtă strict din respectarea acestui principiu. Însă nicio clipă nu m-am îndoit că procurorii şefi, procurorii ierarhici, nu vor face ceea ce este în acord cu piesele din dosar şi că respectând independenţa procurorului de caz vor găsi dacă este cazul să redeschisă ancheta, ceea ce s-a şi întâmplat. Deci nu pot decât să mă bucur că am avut această încredere şi în procurorul general şi în procurorul-şef DIICOT”, a afirmat Cătălin Predoiu joi seară, la Realitatea Plus, citat de News.ro.

Ministrul a adăugat că are încredere că justiţia va da „o soluţie dreaptă” în dosarul 10 august.

„Ca orice român, îmi doresc ca întreg adevărul să se afle. Nu concep ca cineva să fie ferit de aplicarea legii”, a susţinut ministrul, menţionând că înţelege „preocuparea, pasiunea şi îngrijorarea” unora cu privire la ceastă speţă.

„Eu nu îmi permit să fac consideraţii cu privire la un dosar pe care în structura lui, piesă cu piesă, şi în ansamblul său nu îl cunosc. De aceea, cred că şi alte persoane, chiar şi din justiţie, care nu au avut acces la dosar,nu cred că ar fi bine să se pronunţe până când nu avem o soluţie la instanţă. Ceea ce se întâmplă mai departe rămâne a latitudinea instanţei. În justiţie, mai ales atunci când ai atribuţiuni directe în domeniu, nu e bine să te antepronunţi. Daţi-mi voie să am încredere că procurorul şef va găsi soluţia cea mai bună în raport cu ceea ce se vede în dosar”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

Procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parțial ordonanța de clasare a dosarului „10 august”, solicitând Curții de Apel București redeschiderea dosarului în ceea ce îi privește pe șefii Jandarmeriei, Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com