Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


NATO înființează patru grupuri de luptă în țările estice. Care sunt atribuțiile lor

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 martie 2022

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri, 23 martie, că mâine va fi luată decizia de desfășurare a celor noi patru Grupuri de Luptă, inclusiv cel din România. Nu este vorba despre un nou Grup de Luptă pe teritoriul țării noastre, ci despre cel despre care se vorbește deja de mai bine de o lună.

Șeful Alianței a anunțat că cele patru noi grupuri de luptă vor fi desfășurate în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

„Suntem gata să răspundem cu putere oricărei amenințări la adresa NATO. Mâine (joi, 24 martie – n.red.) vom lua decizia de desfășurare a celor noi 4 Grupuri de Luptă”, a declarat șeful NATO.

El a mai precizat că mâine se va discuta și despre consecințele pe termen lung ale războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Mă aștept că liderii aliați, mâine, să fie de acord să dea dispoziție să se discute asupra consecințelor pe termen lung. Vom face tot ce este necesar să ne asigurăm că vom apăra toți aliații și că NATO oferă apărare”, a completat Stoltenberg.

Întrebat ulterior cât timp vor fi staționate grupurile în aceste patru țări, șeful Alianței a explicat că „aceste grupuri de luptă sunt în mare parte deja acolo, ele devin integrate și cresc gradul de operaționalizare (…) vor fi și alți aliați NATO care contribuie acolo. Este vorba despre o reacție imediată. Vorbim de sute de mii de soldați militari care sunt în Europa acum în stare de alertă”, a completat acesta.

Atribuțiile Grupurilor de Luptă

Potrivit ultimei actualizări privind Grupurile de Luptă ale NATO, situația în luna februarie 2021 arăta în felul următor: „NATO și-a consolidat prezența în partea estică a Alianței, cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia”.

Aceste grupări tactice, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite, sunt multinaționale și pregătite de luptă, demonstrând forța legăturii transatlantice. „Prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Grupurile de luptă ale NATO fac parte din cea mai mare întărire a apărării colective a NATO din ultima generație”, se mai arată pe site-ul alianței.

Numărul total aproximativ de trupe pentru toate cele patru Grupuri de Luptă este 4615.

Grupul din România

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat chiar marți că Grupul de Luptă al NATO în România, care se va afla sub comandă franceză, este în faza de constituire şi va fi gata curând.

„Grupul, care are, în acest moment, naţiunea franceză ca naţiune cadru, deci ea este organizatorul, a adus deja în România vreo 500 de francezi, 300 de belgieni, vor veni olandezi. S-a mai anunţat Portugalia şi chiar un detaşament polonez s-a anunţat recent. Deci, se constituie şi va fi terminat acest grup. În acest moment, avem în total în jur de 2.000 de soldaţi americani în România”, a precizat Vasile Dîncu, citat de News.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *