Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Poloniei, apel către România: Să construim, după război, o strategie pentru viitor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 martie 2023

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, se află marți, 28 martie, în vizită oficială la București. Oficialul polonez a participat la Forumul Economic România-Polonia, alături de premierul României, Nicolae Ciucă. În discursul său, Morawiecki a făcut un apel către România pentru a construi împreună cu Ucraina și Polonia o strategie pentru viitor și pentru a pune, în același scop, accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

„Odată cu agresiunea din Ucraina, crește rangul aceste regiuni. Sper ca România, Ucraina și Polonia, cât mai curând, după victoria Ucrainei, sper să construim niște planuri strategice semnificative pe viitor (…) Aș dori să sugerez partenerilor noștri din România să punem mare accent pe sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. Dacă punem accentul pe aceste firme acționăm în cel mai bun interes al economic al Poloniei, României, și al Eurpei centrale și de Est”, a declarat prim-ministrul Poloniei.

Mateusz Morawiecki a mai spus că România și Polonia „gândesc la fel în direcțiile strategice”, și a transmis că le este „recunoscător premierului și președintelui României, pentru modul în care conduc politica românească la forumul Europei și al NATO.

„Ani de zile, vă spun foarte drept, ţările noastre au fost jucate de cei din Est şi din Vest. Bineînţeles, nu se poate compara presiunea din Vest faţă de cea din Est, dar trebuie să ne dăm seama că primele decenii naive de transformare, de capitalism erau, în acelaşi timp, decenii în care am fost în mare parte folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice. Din România, din Polonia au plecat mulţi oameni. Acum, în Polonia revin sute de mii de oameni, pentru prima dată în istoria noastră”, a adăugat Mateusz Morawiecki.

La ora 15:00, prim-ministrul Poloniei va fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tête-à-tête și apoi convorbiri oficiale, urmate de o conferință de presă comună.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii