Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alte patru nave de marfă au părăsit porturile din Ucraina, încărcate cu 170.000 de tone de cereale

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 7 august 2022

Încă patru nave încărcate cu 170.000 tone de cereale și ulei de floarea soarelui au părăsit duminică, 7 august, porturile ucrainene, relatează Reuters

Navele fac parte dintr-un convoi căruia îi este permis să părăsească Ucraina după ce în urmă cu o săptămână a fost inaugurat Centrul de coordonare din Istanbul, la câteva zile după ce Federația Rusă, Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite (ONU) au semnat un acord de reluare a exporturilor ucrainene de cereale la Marea Neagră.

Precum prima navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb care a părăsit Ucraina de la începerea războiului, și convoiul care a plecat duminică va fi inspectat în Turcia de oficiali ruși, turci, ucraineni și ONU în conformitate cu termenii acordului

După inspecție, navele Glory, cu o marfă de 66.000 de tone de porumb, și Riva Wind, încărcată cu 44.000 de tone de porumb, vor rămâne în Turcia, la Instabul, respectiv Iskenderun. 

Nava Star Helena, cu o marfă de 45.000 de tone de făină, își va continua traseul spre China, iar Mustafa Necati, care transporta 6.000 de tone de ulei de floarea soarelui, spre Italia.

Sursa citată nu a precizat din ce porturi au plecat navele de marfă, însă amintim că Ucraina controlează trei porturi de la Marea Neagră – Odessa, Chornomorsk și Yuzhny.

De asemenea, o altă navă goală a fost autorizată să călătorească în Ucraina pentru încărcare.

20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în țara vecină, ca urmare a blocadei impuse de Federația Rusă asupra porturilor ucrainene, însă dacă acordul de la Istanbul se menține, Ucraina se așteaptă să exporte până la trei milioane de tone de cereale pe lună.

Potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020/21, exportând 44,7 milioane de tone. 

CITEȘTE ȘI: Reuters: Portul Constanța va continua să ajute Ucraina să exporte grâne, în ciuda Acordului de la Istanbul

Sursa foto: Forțele Navale Române

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *