Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


Jens Stoltenberg: Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise de NATO

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 aprilie 2022

Suedia și Finlanda vor fi primite cu brațele deschise de NATO, în cazul în care decid să aplice pentru statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, a declarat joi, 28 aprilie, secretarul general Jens Stoltenberg.

Decizia de a aplica pentru statutul de membru NATO aparține Finlandei și Suediei. Dar, dacă decid să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise de NATO. Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri pe care îi avem. Sunt două democrații mature și puternice, membri UE, și am colaborat mulți ani la rând”, a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă susținută cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Secretarul general al NATO a adăugat că forțele armate ale celor două țări ating standardele Alianței, menționând și că deja participă la exerciții militare alături de trupele NATO.

Mă aștept ca procesul (n.r. de acordare a statutului de membru) să fie rapid și ca cele două țări să intre în NATO după ce procesul formal va fi finalizat”, a precizat Stoltenberg.

Intrarea Suediei și Finlandei în NATO ar fi un mesaj politic puternic că securitatea celor două țări contează pentru toți Aliații.

Sunt sigur că vom găsi anumite măsuri pentru acea perioadă dintre momentul în care Finlanda și Suedia vor aplica și până când Parlamentele celor 30 de țări vor aproba formal (n.r. intrarea celor două țări în Alianța Nord-Atlantică”, a mai precizat Stoltenberg, întrebat ce garanții de securitate oferă NATO Suediei și Finlandei, după ce vor aplica pentru a obține statutul de membru.

Context

Premierul finlandez, Sanna Marin, a anunțat miercuri, 13 aprilie, că Finlanda va lua o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO în următoarele săptămâni.

Finlanda împarte 1.300 de km de graniță cu Federația Rusă, iar decizia de se alătura Alianței Nord-Atlantice vine pe fondul unei „disperări” pentru apărare, după cum a catalogat-o un oficial finlandez citat la începutul lunii de CNN.

La rândul său, premierul suedez, Magdalena Andersson, a precizat că Suedia va lua o decizie privind aderarea la alianță doar după o „analiză serioasă”.

Între timp, 51% dintre suedezi susţin aderarea la NATO, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de sondare Novus şi publicat joi, 22 aprilie. Pe de altă parte, în cazul în care Finlanda intră în NATO, 64% dintre suedezi se declară susţinători ai unei aderări.

Opinia (n.r. publică) din Suedia în favoarea NATO creşte, pentru că (n.r. suedezii) cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda, iar în acest caz ei (n.r. suedezii) sunt mai pozitivi în privinţa aderării Suediei”, a declarat directorul Novus, Torbjorn Sjostrom.

Presa locală din cele două țări transmitea, la începutul săptămânii, că o decizie în acest sens ar putea fi luată în cadrul întâlnirii pe care reprezentanții celor două state o vor avea în săptămâna 16-22 mai.

Decizia celor două țări de a intra în NATO a fost „forțată” de invazia militară a Federației Ruse în Ucraina, iar Kremlinul a amenințat că vor exista provocări în regiune, în cazul în care va fi oficializată.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW