Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


UPDATE Războiul din Ucraina poate duce la întărirea Alianței Nord Atlantice / Suedia și Finlanda, împinse de Putin spre NATO

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 aprilie 2022

UPDATE Kremlinul a avertizat luni că extinderea NATO nu va aduce mai multă stabilitate în Europa, în contextul informațiilor potrivit cărora Finlanda și Suedia și-au schimbat retorica și ar putea cere, în următoarea perioadă, să devină membre NATO.

Aceasta nu este o alianță care asigură pacea și stabilitatea, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Știrea inițială

Decizia Federației Ruse de a invada Ucraina poate duce la schimbări în ceea ce privește componența Alianței Nord-Atlantice, întrucât Finlanda și Suedia și-au schimbat retorica și ar putea cere, în următoarea perioadă, să devină membre NATO, se arată într-o analiză CNN.

Oficialii NATO, citați de CNN, susțin că Federația Rusă a făcut o greșeală strategică în momentul în care a invadat Ucraina, ce ar duce la întărirea Alianței Nord-Atlantice, exact opusul a ce și-a dorit Vladimir Putin.

Discuțiile legate de o posibilă aderare la NATO au devenit extrem de serioase în Suedia și Finlanda, iar subiectul a apărut pe agenda Aliaților la întâlnirea miniștrilor de Externe de săptămâna trecută.

Premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat, recent, că decizia de a adera la NATO nu ar mai trebui supusă unui referendum, întrucât există suficientă susținere în rândul populației.

Oficialul a menționat că Parlamentul va discuta posibilitatea de a intra în NATO „în următoarele săptămâni”, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată până la mijlocul verii.

Finlanda împarte 1.300 de km de graniță cu Federația Rusă, iar decizia de se alătura Alianței Nord-Atlantice vine pe fondul unei „disperări” pentru apărare, după cum a catalogat-o un oficial finlandez citat de CNN.

Finlandezii se gândesc că dacă Putin își poate ucide surorile, frații și verișorii din Ucraina, așa cum face acum, atunci nimic nu ar putea să îl oprească să facă același lucru în Finlanda”, a spus Alexander Stubb, fost premier finlandez.

În cazul Suediei, în acest moment este în derulare o analiză strategică de securitate, ce ar urma să fie finalizată în luna mai și care ar urma să stea la baza unei decizii legate de intrarea în NATO.

Totodată, oficialii suedezi au mai transmis că o decizie în acest sens depinde și de ce se decide în țara vecină, Finlanda.

Deși Finlanda și Suedia nu sunt membre NATO, cele două țări sunt foarte apropiate de Alianță și au colaborat pe parcursul ultimilor ani. Jens Stoltenberg a precizat că cele două state „pot să intre foarte ușor dacă decid să aplice”.

Având în vedere că oficialii europeni și americani ar fi încântați ca cele două state nordice să intre în Alianță, decizia nu l-ar mulțumi, în schimb, pe Vladimir Putin. Săptămâna trecută, Kremlinul transmitea că „situația ar trebui reechilibrată”, în cazul extinderii Alianței.

Astfel, există state NATO care se așteaptă la un atac al Federației Ruse, îndreptat împotriva Finlandei și Suediei înainte ca cele două state să intre sub umbrela de securitate a Alianței.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 29356 more Information on that Topic: mainnews.ro/razboiul-din-ucraina-poate-duce-la-intarirea-aliantei-nord-atlantice-suedia-si-finlanda-impinse-spre-nato/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW