Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Decizia Finlandei și Suediei de a intra în NATO ar putea veni în luna mai

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

Decizia Finlandei și Suediei de a adera la Alianța Nord-Atlantică ar putea fi anunțată până la finalul lunii mai, potrivit presei locale, citate de Reuters.

Decizia ar urma să fie anunțată la finalul întâlnirii pe care liderii celor două țări ar urma să o organizeze în săptămâna 16-22 mai.

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, și Ministerul suedez de Externe au refuzat să comenteze informațiile apărute în publicațiile locale. În schimb, Haavisto a subliniat că ar prefera ca Suedia și Finlanda să ia decizii asemănătoare.

În cazul Suediei, surse guvernamentale susțin că SUA și Marea Britanie ar fi promis Stockholm-ului că, în timpul procesului de aplicare la NATO, prezența militară va fi mărită, vor fi mai multe exerciții militare și că se va putea baza pe un suport politic „puternic” din partea Aliaților.

Reprezentanții Suediei și Finlandei sunt prezenți, marți, la baza germană de la Ramstein, unde, la invitația SUA, 40 de miniștri ai Apărării discută noi livrări de armament în Ucraina.

Context

Premierul finlandez, Sanna Marin, a anunțat miercuri, 13 aprilie, că Finlanda va lua o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO în următoarele săptămâni.

Finlanda împarte 1.300 de km de graniță cu Federația Rusă, iar decizia de se alătura Alianței Nord-Atlantice vine pe fondul unei „disperări” pentru apărare, după cum a catalogat-o un oficial finlandez citat la începutul lunii de CNN.

La rândul său, premierul suedez, Magdalena Andersson, a precizat că Suedia va lua o decizie privind aderarea la alianță doar după o „analiză serioasă”.

Între timp, 51% dintre suedezi susţin aderarea la NATO, potrivit unui sondaj realizat de Institutul de sondare Novus şi publicat joi, 22 aprilie. Pe de altă parte, în cazul în care Finlanda intră în NATO, 64% dintre suedezi se declară susţinători ai unei aderări.

Opinia (n.r. publică) din Suedia în favoarea NATO creşte, pentru că (n.r. suedezii) cred că acest lucru va avea loc împreună cu Finlanda, iar în acest caz ei (n.r. suedezii) sunt mai pozitivi în privinţa aderării Suediei”, a declarat directorul Novus, Torbjorn Sjostrom.

Totodată, partidul aflat la putere se pregăteşte de o dezbatere pe tema unei eventuale abandonări a politicii nealinierii militare, urmată până în prezent de către Suedia, ce ar urma să aibă loc în mai.

Decizia celor două țări de a intra în NATO a fost „forțată” de invazia militară a Federației Ruse în Ucraina, iar Kremlinul a amenințat că vor exista provocări în regiune, în cazul în care va fi oficializată.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW