Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Isteria uleiului: Șeful ANPC explică de ce au crescut prețurile și de ce sunt rafturile goale / Autoritățile dau asigurări că există stocuri

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 martie 2022

După isteria prețurilor la carburanți, se pare că în acest weekend trecem printr-un episod similar, doar că de această dată din cauza uleiului de floarea-soarelui. Autoritățile au dat asigurări sâmbătă, 12 martie, că există suficiente stocuri de ulei și că românii nu au de ce să își facă griji. Precizările vin în condițiile în care prețul la ulei a crescut, iar cetățenii din România au dat năvală în magazine și au cumpărat baxuri întregi de sticle cu ulei.

Președintele Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a explicat pentru Main News de ce au crescut prețurile în general și, totodată, cum influențează speculanții astfel de situații.

„Aș vrea să înțelegem că rațional unele dintre prețuri au crescut și s-au aliniat exigențelor economice. Energia a crescut, va scădea, va respecta fluctuațiile așa cum au mai fost ele de-a lungul vremii. Toate lucrurile astea la nivel european, și noi facem parte din Europa, se răsfrâng la un moment dat asupra alimentelor, dar fără a se genera creșteri abrupte. Invers, creșterile abrupte sunt date de speculanți în momentul în care văd că este generată o astfel de „efervescență” și încep să majoreze în mod excesiv prețurile, așa cum s-a întâmplat cu benzina”, a explicat șeful ANPC pentru Main News.

Horia Constantinescu a mai precizat că anumite magazine au rămas cu rafturile goale nu din cauza faptului că nu există suficiente stocuri, ci din cauza faptului că nu sunt aprovizionate pentru o cerere așa de mare.

„Acolo unde pare că magazinele nu sunt aprovizionate suficient, vreau să urmăriți raționamentul următor: Magazinul respectiv, indiferent de lanțul comercial de care aparține, vindea o medie de 5.000 de litri de ulei pe lună, și își creiona aprovizionarea fluxului mărfurilor în funcție de vânzări. Dacă brusc, într-un weekend, vinde 5.000 de litri de ulei și rămân rafturile goale, el nu are camioane dedicate unei astfel de situații. Atunci, el știa că trimite acolo, pe săptămână, 1.000 de litri de ulei, iar acum trebuie să trimită 1.000 de litri pe zi, pentru că unii înțeleg să-și facă astfel cumpărăturile, pentru că am mai trecut prin asta și s-au dovedit a fi alarme false. În pandemie, cu hârtia igienică, mulți au luat baxuri, iar apoi s-a dovedit că nu a fost justificată reacția, dar ei au rămas cu hârtia igienică acasă”, mai afirmat acesta pentru Main News.

Autoritățile dau asigurări că există stocuri

Ministerul Agriculturii a dat sâmbătă, 12 martie, asigurări că există suficiente stocuri de ulei, prin vocea secretarului de stat Sorin Moise.

„Ministerul Agriculturii doreşte să transmită tuturor cetăţenilor români că există stocuri suficiente de ulei şi de materie primă pentru producerea de ulei. România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelului suficientă pentru a acoperi de 10 ori nevoia de consum de ulei a României. Anul trecut spre exemplu am avut o producţie record de 3 milioane de tone producţie, în condiţiile în care românii consumă anual ulei produs dintr-o cantitate de 200.000 de tone de seminţe de floarea soarelui.

Pentru a garanta o funcţionare optimă a fluxului de aprovizionare dintre producătorii de ulei şi lanţurile de magazine, mâine dimineaţă, la nivelul Ministerului Agriculturii, va avea loc o întâlnire organizată de ministrul Adrian Chesnoiu cu reprezentanţii acestora. Asigurăm cetăţenii că producţia agricolă a României are capacitatea de a ne oferi toate resursele alimentare de care avem nevoie”, a anunţat acesta, la finalul şedinţei de guvern de sâmbătă.

Anterior, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a evocat această „mare isterie” și a explicat că „avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre”.

„Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a afirmat Adrian Chesnoiu, citat de News.ro.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *