Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Una dintre cele mai mari baze NATO va fi construită la Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 19 martie 2024 Etichete:

România are în plan să construiască cea mai mare bază militară NATO din Europa. Această bază este planificată să găzduiască aproximativ 10.000 de militari și este amplasată pe baza unității aeriene existente la Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța. Costul estimat al construcției este de 2,5 miliarde de euro. 

Potrivit Euronews, proiectul de investiţii ,,Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”, aprobat prin H.G. nr. 366 din 2020, este în valoare totală de aproximativ 12,173 mld. lei, fără TVA.

Noua bază militară urmează să întărească în primul rând capacitatea de intervenţie şi siguranţă împotriva Rusiei și va include săli de așteptare, depozite pentru combustibil și muniție, depozite pentru echipamente și materiale aeronautice, simulatoare și facilități de catering.

Prin proiectul imobiliar, se vor efectua lucrări pentru a furniza utilitățile necesare obiectivului de investiții, inclusiv branșamente, racorduri și rețele exterioare, precum și devieri ale rețelelor de energie electrică și gaze naturale. De asemenea, se va amenaja terenul, se va construi o pistă de decolare și aterizare, și se vor amenaja zonele de mișcare aeroportuară. Noua pistă va fi echipată cu puncte de control pentru zbor, platforme pentru operarea aeronavelor și sisteme de balizaj și radionavigație.

Faza 1 a acestui proiect are alocată o valoare totală de aproximativ 2,148 miliarde de lei, fără TVA.

În etapa inițială a proiectului, a avut loc o licitație pentru servicii de proiectare și asistență a proiectantului pe durata execuției lucrărilor, precum și pentru execuția lucrărilor legate de infrastructura proiectului de investiții menționat anterior. Valoarea totală estimată a contractului inițial este de aproximativ 1,434 miliarde de lei, fără TVA. Acest contract, semnat în aprilie 2022, cuprinde și servicii de proiectare.

La final, baza militară se va întinde pe o suprafaţă de 2.300 hectare şi va fi dotată cu o nouă cazarmă, piste de aterizare, turn de control, hangare, şcoală, spital, magazine etc.

 

Foto: Facebook / Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

 

Comentarii