Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Israelul este acuzat de „genocid” în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Israelul va apărea în fața Curții Internaționale de Justiție pentru a face față acuzațiilor de „acte de genocid” din partea Africii de Sud. Președintele israelian califică aceste acuzații drept „atroce” și „absurde”, conform informațiilor furnizate de AFP.

Pretoria a făcut o sesizare de urgență la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite, solicitând ca Israel să „suspende imediat operațiunile militare” în Fâșia Gaza. Potrivit Africii de Sud, Israel încalcă angajamentele asumate în cadrul Convenției ONU privind genocidul, semnată în 1948 după Holocaust. Având statutul de co-semnatar al tratatului, Pretoria are posibilitatea să acționeze împotriva Israelului în fața Curții Internaționale de Justiție, instanța care se pronunță în litigiile dintre state.

În documentul său de 84 de pagini, Africa de Sud recunoaște „greutatea deosebită a responsabilității” privind acuzația de genocid împotriva Israelului și condamnă „fără echivoc” atacul Hamas din 7 octombrie. Cu toate acestea, susține că acțiunile israeliene din Gaza au ca scop „distrugerea unei părți substanțiale a grupului național, rasial și etnic palestinian”.

„Nu există nimic mai atroce şi mai absurd decât această declaraţie”, a reacţionat preşedintele israelian Isaac Herzog.

„Ne vom prezenta în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi vom prezenta cu mândrie cazul nostru de autoapărare (…) în conformitate cu dreptul umanitar internaţional”, a adăugat el.

Conform afirmațiilor lui Herzog, armata israeliană depune eforturi considerabile în condiții extrem de complexe pe teren pentru a evita consecințele neprevăzute sau pierderile civile. Reprezentanți din ambele țări vor prezenta pozițiile lor în cadrul audierilor planificate pentru joi și vineri. Deoarece este vorba de o procedură de urgență, Curtea Internațională de Justiție ar putea emite o decizie în câteva săptămâni. Chiar dacă deciziile CIJ sunt definitive și obligatorii din punct de vedere juridic, curtea nu deține autoritatea de a le implementa.

În martie 2022, CIJ a ordonat Rusiei să îşi „suspende imediat” invazia în Ucraina, un ordin complet ignorat de Moscova.

Soluţionarea completă a cazului în faţa CIJ ar putea dura ani de zile.

foto: X

Comentarii