Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


FOTO S-a deschis parcarea cu 500 de locuri de la Cora Pantelimon, anunță Nicușor Dan

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 25 mai 2022

Miercuri dimineață, 25 mai, a fost deschisă parcarea cu 500 de locuri de la Cora Pantelimon, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Aceasta funcționează non-stop, iar accesul va fi gratuit, până când vor fi stabilite tarifele.

„Azi dimineață s-a deschis parcarea de la Cora Pantelimon! Șoferii care intră în București prin partea de est a orașului pot parca aici autoturismele personale și își pot continua călătoria cu mijloacele de transport în comun. Intrarea și ieșirea se fac prin Șoseaua Pantelimon.

Parcarea are 500 de locuri și funcționează non-stop, accesul fiind gratuit până când Consiliul General va stabili tarifele și administratorul parcării”, a anunțat edilul.

Nicușor Dan a menționat că parcarea face parte din Nodul Intermodal Park&Ride Cora Pantelimon, iar terminalul permite accesul rapid la liniile urbane și metropolitane de transport în comun.

De asemenea, primarul Capitalei a publicat și fotografii cu parcarea:

Lucrările la parcarea Cora Pantelimon au debutat la jumătatea anului 2013 și ar fi trebuit să fie gata un an mai târziu, în baza unui contract încheiat de Primăria Capitalei, condusă la vremea respectivă de Sorin Oprescu, cu o asociere de firme în fruntea căreia se afla Tehnologica Radion. În 2014, firma a intrat în insolvență iar patronul Theodor Berna, fost consilier al lui Traian Băsescu, a fost arestat preventiv într-un dosar penal. Prin urmare, lucrările s-au blocat.

Gabriela Firea și parcarea Cora Pantelimon

În 2016, Primăria Capitalei a fost preluată de Gabriela Firea. Fosta știristă a „antenelor” a venit cu promisiuni mărețe, printre care s-a numărat și „revoluție în materie de trafic”. Timpul a trecut, iar problema traficului, în loc să se îmbunătățească, s-a tot înrăutățit.

Cum proiectele noi, de anvergură, costau timp și mai ales bani, administrația Firea a revigorat ideea construirii unei parcări intermodale în Pantelimon. Contractul a fost semnat în august 2019 cu o asociere de firme condusă de Tiab SA, în înțelegere fiind prinsă și edificarea unei parcări subterane de reședință, în curtea Școlii 46 din Sectorul 2.

Valoarea totală a înțelegerii a fost de 62,3 milioane lei fără TVA, din care aproximativ 49 milioane lei erau prevăzuți pentru parcare, iar restul de 13 milioane pentru nodul intermodal. Lucrările au avansat, însă nu suficient de rapid pentru a fi gata în termenul prevăzut de 12 luni, la acest lucru contribuind și faptul că PMB nu a mai putut plăti investiții, după ce afaceristul Costică Constanda a poprit conturile instituției. Chiar și așa, Gabriela Firea a continuat să promită inaugurarea parcării până la alegerile din septembrie 2020.

Nicușor Dan și parcarea Cora Pantelimon

Alegerile au trecut, iar în fotoliul de primar s-a instalat Nicușor Dan. În pofida problemelor legate de plăți, constructorul a reușit, cu o excepție notabilă, să încheie lucrările, care ar fi trebuit încheiate în 2014. Parcarea nu a putut fi însă inaugurată, motivul fiind legat de lipsa unui post de transformare electric.

„Mai devreme de 1 noiembrie (n.r. – 2021) o să avem această parcare funcţională. Parcarea supraetajată din Pantelimon este o lucrare care este gata în proporţie de 99%. Tot ce lipseşte, în acest moment, este un post de transformare”, promitea Nicușor Dan.

Postul de transformare electrică a fost montat, însă parcarea tot nu a putut fi dată în folosință din cauza faptului că nu era branșată la electricitate. Într-un răspuns transmis pentru Spotmedia.ro, PMB preciza că Tiab încheiat toate lucrările iar parcarea este branșată la electricitate. Cu toate acestea, conform aceleiași surse, instituția a precizat că, la acel moment, a achitat doar puțin peste 40% din costul lucrărilor executate și facturate de Tiab.

„Până în acest moment, valoarea totală facturată de antreprenor pentru întregul contract este de 94.529.759, 38 lei cu TVA inclus, din care a fost achitată suma de 38.963.839,76 lei cu TVA inclus”, a transmis PMB, la solicitarea Spotmedia.ro.

Imagini: Facebook/ Nicușor Dan

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: mainnews.ro/foto-s-a-deschis-parcarea-cu-500-de-locuri-de-la-cora-pantelimon-anunta-nicusor-dan/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/foto-s-a-deschis-parcarea-cu-500-de-locuri-de-la-cora-pantelimon-anunta-nicusor-dan/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *