Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Israel a lovit un oraș-port controlat de houthi în Yemen

By Preda Maria , in Război în Orientul Mijlociu , at 21 iulie 2024 Etichete: , ,

Armata israeliană a atacat aerian direct prima data împotriva rebelilor houthi din Yemen, la o zi după ce gruparea militantă susținută de Iran a lansat un atac cu dronă în Tel Aviv, ucigând o persoană. 

Israelul a declarat că avioanele sale de luptă F-15 au lovit mai multe ținte în orașul portuar Hodeidah, controlat de Houthi, care au incendiat rezervoare de combustibil și au avariat centrala electrică a orașului, a declarat un oficial Houthi. Autoritățile sanitare au declarat că mai multe persoane au murit și mai mult de 80 au fost rănite. Armata israeliană nu a răspuns la o solicitare de comentarii privind victimele.

Armata israeliană a declarat că a doborât duminică o rachetă sol-sol lansată de Yemen, folosind sistemul său avansat de apărare aeriană Arrow 3. Houthi și-au asumat ulterior responsabilitatea pentru lansarea de rachete balistice către Israel duminică.

Israelul a declarat că a acționat sâmbătă ca represalii pentru sutele de atacuri ale Houthi împotriva țării începând din octombrie, inclusiv cel de vineri din inima capitalei comerciale a Israelului. Acel atac cu dronă a marcat prima dată când miliția houthi a lovit cu succes Tel Avivul, după nouă luni de război în curs al Israelului împotriva militanților Hamas din Gaza, război împotriva căruia houthi spun că protestează. Sistemul de apărare aeriană al Israelului a interceptat majoritatea atacurilor Houthi.

Atacul de sâmbătă din Yemen, la peste 1.000 de mile de Israel, este una dintre cele mai îndepărtate lovituri pe care le-a efectuat forțele aeriene israeliene, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt principal al armatei israeliene.

Răspunsul rebelilor houthi

După atacul de sâmbătă, mai mulți lideri houthi s-au ascuns în case sigure și într-o moschee din San’a și și-au închis telefoanele din cauza temerilor că Israelul i-ar putea viza, a declarat un alt oficial houthi. Houthi au promis că vor răspunde la loviturile Israelului asupra Hodeidah.

„Loviturile sunt o premieră și marchează o escaladare semnificativă”, a declarat Hisham Al-Omeisy, analist pentru Yemen la Institutul European pentru Pace, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Mesaj de descurajare pentru Houthi

De asemenea, un oficial militar israelian a calificat atacul de sâmbătă drept o intensificare a activității israeliene împotriva Houthis. „A fost calibrat pentru a trimite exact mesajul pe care îl doream: un mesaj de descurajare pentru Houthi și pentru toți cei care ne urmăresc în regiune”, a declarat oficialul.

Până sâmbătă, Israelul își limitase angajamentul față de Houthis la interceptarea celor peste 200 de proiectile care, potrivit acestuia, au fost trase asupra teritoriului israelian din Yemen începând din octombrie. Armata americană a preluat conducerea loviturilor împotriva Houthi pentru a apăra navigația maritimă, lansând lovituri aeriene asupra mai multor ținte din Yemen ca răspuns la atacurile uneori mortale ale Houthi.

Sursă foto: Brigitte Gabri / X

Comentarii