Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Orientul Mijlociu: Care ar putea fi consecințele atacului Israelului asupra Iranului. Adrian Cioroianu: „Conflictul a înghețat ideea normalizării relațiilor Israelului cu statele arabe” – INTERVIU

By Stratulat Anca , in Interviuri Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 19 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Explozii au fost semnalate, vineri dimineață, în Orientul Mijlociu, lângă o bază militară din orașul Isfahan, al treilea ca mărime din Iran. Surse au declarat pentru presa internațională că a fost vorba despre un atac israelian, ca ripostă pentru atacul iranian de săptămâna trecută. Cu toate acestea, Teheranul a minimalizat evenimentul, semnalând că nu are planuri de represalii, posibil cu scopul de a preveni un conflict regional mai amplu. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru al afacerilor externe, a explicat că acest conflict trebuie privit într-un tablou mai amplu, alături de războiul din Fâșia Gaza, și a subliniat că escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu riscă să aibă reverberații la nivel global.

Surse iraniene au descris exploziile ca fiind rezultatul faptului că sistemele lor de apărare aeriană au interceptat trei drone deasupra orașului Isfahan, încadrând incidentul ca fiind un atac al „infiltraților”, în loc să acuze în mod explicit Israelul, evitând astfel necesitatea unor represalii imediate, așa cum promiteau oficialii iranieni în cazul unei astfel de situații, potrivit Reuters.

Un oficial iranian a informat Reuters că nu există intenția de a riposta împotriva Israelului.

Israelul a păstrat tăcerea în legătură cu incidentul, în pofida unor indicii anterioare privind planificarea unor represalii pentru loviturile efectuate sâmbătă de Iran, marcând primul atac direct al Iranului asupra Israelului după ani de război prin intermediari. Tensiunile dintre cei doi adversari au escaladat de la o presupusă lovitură aeriană israeliană din 1 aprilie, care a vizat o clădire din incinta ambasadei Iranului din Damasc, soldată cu moartea mai multor ofițeri iranieni, inclusiv a unui general de rang înalt.

O parte semnificativă a publicului este profund îngrijorată de consecințele economice, de o mai mare represiune internă și de escaladarea tensiunilor cu Israelul, care ar putea duce țara într-un război. Escaladarea inflației și penuria de bunuri esențiale, care s-ar putea agrava pe fondul unui nou val de sancțiuni internaționale, au devenit o preocupare principală pentru iranieni în ultimii ani.

Moneda iraniană în raport cu dolarul, euro și lira sterlină a atins un minim record în urma atacurilor iraniene din acest weekend, prețul unui dolar american ajungând la peste 70.000 de riali iranieni timp de o oră duminică, deși ulterior a scăzut.

Ce efecte pot avea conflictele din Orientul Mijlociu asupra lumii occidentale?

Cu toate că atacul de vineri nu a fost confirmat oficial ca venind din partea Israelului, situația rămâne incertă, iar toți ochii sunt acum pe următoarea mișcare a Iranului. Chiar dacă tensiunile au loc în zona Orientului Mijlociu, ne întrebăm ce șanse există ca aceste conflicte să escaladeze dincolo de granițe și cum ne pot afecta ele pe fiecare dintre noi.

Main News: Cum evaluați escaladarea tensiunilor dintre Israel și Iran în lumina atacurilor reciproce recente?

Adrian Cioroianu: „Aceste atacuri recente se înscriu, din păcate, într-un tablou mai larg al relațiilor proaste dintre Israel și Iran, relații care marchează cel puțin ultimele două decenii, dar mai ales ultimul deceniu, pe fondul unei reveniri la un discurs agresiv și pe o parte, dar și pe alta. Cred că aceste atacuri ale Israelului asupra Consulatului iranian din Damasc, precum și replica Iranului prin acele 300 de drone și rahete sunt legate și de conflictul din Gaza. E foarte probabil ca printre cei loviți de Israel în Consulatul din Damasc să fi fost înalți ofițeri iranieni implicați în activitățile Hamasului din Fâșia Gaza. Deci, acest conflict nu este numai între Iran și Israel, el trimite la o rețea mai largă a inamicițiilor din zona Orientului Mijlociu. Pe acest fond de decenii de relații proaste între Israel și Iran, iată că a intervenit și criza din Fâșia Gaza, de care Iranul profită, alimentând Hamasul.”

Main News: Care ar putea fi implicațiile acestui conflict asupra relațiilor diplomatice și politice ale Israelului și Iranului cu alte state sau organizații internaționale?

Adrian Cioroianu: „Din păcate, această criză în Fâșia Gaza, începută în octombrie anul trecut, a venit exact în momentul în care Israelul era într-un proces foarte interesant de detensionare a relațiilor cu unele state arabe, musulmane evident. După tratatul pe care îl are cu Egiptul, acordul cu Iordania, marea miză era stabilirea unor relații cu Arabia Saudită și cu Emiratele Arabe Unite. Evident, Iranul nu era deloc interesat în stabilirea acestor relații, deci atacul Hamasului a stopat aceste negocieri, care oricum aveau un caracter destul de discret între Israel și statele arabe. Cei care profită sunt inclusiv iranienii în stoparea acestui proces. Vedem că acest conflict a înghețat un fenomen destul de interesant din zona Orientului Mijlociu, acele Acorduri Abraham, adică ideea că Israelul își poate normaliza, cât de cât, relațiile cu mai multe state arabe și sunite. Cum spuneam, Iranul nu este deloc interesat în așa ceva, ci mai degrabă este interesat în stoparea acestui proces sau în întârzierea lui și este exact ce se petrece din octombrie până în prezent.

Main News: Există riscul ca aceste conflicte să se extindă dincolo de regiunea Orientului Mijlociu și să afecteze stabilitatea globală?

Adrian Cioroianu: „Din păcate, conflictele din Orientul Mijlociu au acest dar că se pot extinde și chiar dacă o luptă armată nu ar pătrunde până la marginea Europei. Într-un fel, acest conflict ne atinge pe fiecare dintre noi pentru că e vorba de cotația petrolului. Istoria ultimilor 50 de ani, de la criza petrolieră din anii ’70, ne arată că marile crize petroliere care au afectat lumea occidentală s-au născut acolo, în Orientul Mijlociu, din diverse motive care erau zonale, dar care prin implicațiile lor capătă această valență universală.

În plus, în prezent, pericolul e cu atât mai mare cu cât Iranul își caută un fel de parteneri și i-a găsit în ultimii ani, mai ales în rândul țărilor care vor să rănească și ele principiul supremației atât americane, cât și occidentale, iar aici mă gândesc la Rusia. În momentul de față, Iranul are relații bune (cum probabil nu a mai avut niciodată) cu Rusia. China privește și ea cu un ochi atent la ce se întâmplă acolo. China este mai precaută, dar totodată are relații consistente cu Iranul, iar asta duce în definitiv la polarizarea lumii în care trăim, într-o tabără democratică și într-o altă tabără care nu este nici democratică, nicidecum liberală și mai curând este interesată în falimentul democrației de tip liberal. Este un joc la nivelul întregii planete, aș spune.”

Sursa foto: X

Comentarii