Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden este asuprit politic să lovească Iranul după moartea soldaților americani

By Preda Maria , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 29 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Uciderea a trei soldați americani și rănirea altor zeci duminică de către militanți susținuți de Iran exercită presiuni politice asupra președintelui Joe Biden pentru a da o lovitură directă Iranului, o acțiune pe care a fost reticent să o facă de teama de a declanșa un război mai amplu. Opțiunile de răspuns ale lui Biden ar putea varia de la a viza forțele iraniene din afara sau chiar din interiorul Iranului, sau ar putea opta pentru un atac de represalii mai prudent doar împotriva militanților responsabili susținuți de Iran, spun experții, conform Reuters.

De la izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas în octombrie, militanții susținuți de Iran au vizat de peste 150 de ori soldați americani în Orientul Mijlociu, în Irak, Siria, Iordania și în largul coastelor Yemenului.
Însă, nici numărul soldaților americani uciși, nici cel al răniților nu au crescut până la atacul de duminică asupra unui avanpost american îndepărtat cunoscut sub numele de Turnul 22, care se află în apropierea graniței de nord-est a Iordaniei cu Siria. Acest lucru i-a oferit lui Biden marja de manevră politică necesară pentru a aplica represaliile americane, rănind trupele susținute de Iran, fără a risca să declanșeze un conflict direct cu Teheranul, conform sursei citate.

Biden susține că SUA vor răspunde atacului

Biden a declarat că SUA vor răspunde, fără a da alte informații suplimentare.

Republicanii au acuzat că Biden permitea ca personalul american să devină ținte pasive, așteptând doar ziua în care o rachetă sau o dronă va reuși să treacă de apărarea bazei. Acea zi, cred ei, a sosit duminică, când o dronă de atac cu țintă unică a lovit dimineața devreme în apropierea cazărmilor bazei. Ei răspund spunând că Biden trebuie să atace Iranul.

„El a lăsat trupele noastre ca niște ținte sigure”, a declarat senatorul american Tom Cotton, un republican. „Singurul răspuns la aceste atacuri trebuie să fie o ripostă militară devastatoare împotriva forțelor teroriste iraniene, atât în Iran, cât și în tot Orientul Mijlociu”.

Republicanul care conduce comisia de supraveghere a armatei americane din Camera Reprezentanților, Mike Rogers, a cerut, de asemenea, măsuri împotriva Teheranului.

A trecut de mult timpul ca președintele Biden să tragă în sfârșit la răspundere regimul terorist iranian și proxeneții săi extremiști pentru atacurile pe care le-au comis”, a declarat Rogers.

Fostul președinte Donald Trump, care speră să se confrunte cu Biden în alegerile prezidențiale din acest an, a descris atacul ca fiind „o consecință a slăbiciunii și a capitulării lui Joe Biden”.
Administrația Biden a declarat că face eforturi mari pentru a proteja trupele americane din întreaga lume.
Un democrat și-a exprimat în mod deschis îngrijorarea că strategia lui Biden de a limita conflictul dintre Israel și Hamas la Gaza eșuează.

După cum vedem acum, acesta scapă de sub control. Începe să apară ca un război regional și, din păcate, Statele Unite și trupele noastre sunt în pericol”, a declarat reprezentanta democrată Barbara Lee, reînnoind apelurile pentru încetarea focului în războiul israeliano-palestinian.

În ultimele luni, Statele Unite au lovit, de asemenea, ținte legate de Iran în afara țării. În noiembrie, armata americană a declarat că a lovit o instalație folosită nu doar de gruparea susținută de Iran, ci și de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran.
Dar Charles Lister, expert politic, a declarat că SUA au atacat în trecut iranieni din afara Iranului, cum ar fi lovitura din 2020 împotriva generalului iranian de top Qassem Soleimani, și au obținut un răspuns doar pe o perioadă limitată de timp.

Sursă foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Comentarii