Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ironii între Nicușor Dan și Marcel Ciolacu pe tema termoficării din Capitală

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 10 noiembrie 2022

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a reacționat joi, 10 noiembrie, la apelul public făcut de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, prin care a cerut Guvernului să aloce banii necesari ca Termoenergetica să nu intre în insolvență. 

Ciolacu i-a răspuns edilului într-o notă ironică și i-a transmis să se împrumute de la primăria condusă de Clotilde Armand.

„Nu m-a dus capul până acum să îl sun ca să-i cer ministrului să-i plătească datoriile lui Nicuşor Dan. Cei care l-au propus pentru această funcţie şi l-au susţinut, îi invit să iasă frumos la televizor să să spună «domnilor, noi l-am susţinut, dar am cam greşit». Dar are doamna Clotilde Armand un excedent bugetar substanţial şi poate să-l împrumute”, a declarat Marcel Ciolacu citat de News.ro.

La scurt timp, primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a cerut lui Nicușor Dan să taie furnizarea căldurii către vilele de protocol de la RAAPPS, în care locuiesc guvernanții, ca reacție la atitudinea social-democratului.

„Primarul Capitalei ar trebui să suspende livrarea energiei termice în toate sediile PSD PNL din București și în toate vilele lor de protocol obținute de la RAAPPS până când M. Ciolacu pricepe că nu te joci cu sănătatea cetățenilor din Capitală”, a scris Armand într-o postare pe Facebook.

De asemenea, fostul prim-ministru Ludovic Orban l-a îndemnat pe Nicușor Dan să lase Guvernul fără apă caldă și căldură dacă nu primește banii ceruți.

„În cazul în care guvernul PSDNL nu înțelege de vorbă bună, ar fi perfect justificată o decizie a primarului general de suspendare a livrării energiei termice către clădirile guvernamentale până când guvernul plătește primăriei capitalei sumele de bani datorate conform prevederilor legale. Mai bine să le înghețe țurloaiele guvernanților decât să sufere de frig bucureștenii”, a transmis liderul Forța Dreptei într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Nicușor Dan: Locuitorii Capitalei nu se încălzesc cu glumițe

Primarul general al Capitalei și-a reînnoit joi, 10 noiembrie, apelul către Guvern pentru a putea plăti datoria companiei Termoenergetica la Elcen şi i-a transmis lui Marcel Ciolacu că „bucureștenii nu se încălzesc cu glumiţe nesărate de politician”.

„Pentru împrospătarea memoriei domnului Marcel Ciolacu, șeful de partid al Gabrielei Firea, cea care a adus Primăria Capitalei în faliment (…) Nu trebuie să fii olimpic la matematică ca să înțelegi că în ultimii doi ani am alocat sume considerabil mai mari pentru termie decât administrația trecută (…) Și totuși, sumele pe care le avem de plătit acum, care provin cum am mai spus din diferențele de tarif impus de ANRE și tariful real, sunt mult peste bugetul nostru.

De aceea, solicit sprijinul Guvernului pentru oricare dintre soluțiile pe care le-am propus: alocări din fondul de rezervă sau ridicarea plafonului de îndatorare ca să ne putem împrumuta.

Șeful PSD ar trebui să știe că bucureștenii nu se încălzesc cu glumițe nesărate de politician”

Context

După cum Main News a scris aici, în orice moment, compania Termoenergetica, cea care asigură distribuția agentului termic în București, ar putea intra în insolvență din cauza unei datorii de circa 600 milioane lei pe care o înregistrează către principalul producător, Elcen, companie aflată în gestiunea Guvernului.

Din punct de vedere oficial, Primăria lui Nicușor Dan nu recunoaște această datorie. Acest lucru nu înseamnă că nu există și că nu va trebui achitată de undeva. Principala problemă pe care o creează este legată de faptul că Elcen nu va putea achita către Transgaz banii pentru gazul natural furnizat.

Nicușor Dan a cerut miercuri, 9 noiembrie, sprijinul Guvernului. Edilul a transmis atunci că ar recunoaște datoria și ar achita-o, însă Primăria Generală nu dispune de fonduri suficiente. Singura rezolvare ar putea veni de la Guvern, instituție care teoretic ar putea identifica fondurile necesare, însă care din punct de vedere politic este ostilă primarului general.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii