Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Peste 50 organizații solicită instalarea de urgență a unor fântâni de apă potabilă gratuită pe Aeroportului Henri Coandă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 septembrie 2024

Asociația de tineret GEYC, împreună cu alte câteva zeci de organizații, a transmis Companiei Aeroporturi București o scrisoare deschisă prin care solicită instalarea de urgență a unor fântâni de apă potabilă gratuită pe Aeroportului Henri Coandă.

GEYC a solicitat instalarea de urgență a 10 fântâni de apă potabilă în incinta aeroportului. Conform recomandării ACI Europe, organizație din care face parte și Aeroportul Henri Coandă, aeroporturilor membre li se recomandă să pună la dispoziția pasagerilor fântâni de apă potabilă gratuită sau sticle contra cost la un preț de maxim 1 euro/sticla de 0,5 l. În acest moment pe Aeroportul Henri Coandă costul este momentan de circa 10 lei.

„Este momentul ca Bucureștiul să intre în normalitatea capitalelor europene: să avem apă potabilă gratuită la aeroport. Hidratarea, reducerea consumului de plastic și creșterea confortului pasagerilor sunt aspecte care nu mai pot fi amânate în contextul în care tot mai mulți pasageri se plâng de gradul scăzut de confort și de prețurile exagerate din incinta Aeroportului Henri Coandă”, a declarat Gabriel Brezoiu, manager general GEYC.

Anul trecut Aeroportul Henri Coandă a fost tranzitat de peste 15 milioane de pasageri.

Încep lucrări de modernizare

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a încheiat, la începutul lunii august, cu o asociere condusă de firma UTI contractul pentru proiectarea şi execuţie a lucrărilor pentru modernizarea terminalelor Plecări internaţionale, Finger şi Sosiri la Aeroportul Henri Coandă. Valoarea înțelegerii este de 112,4 milioane de lei, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri proprii ale companiei.

Investiţia are patru obiective fundamentale pentru modernizarea aeroportului şi pentru creşterea confortului oferit pasagerilor aeroportului. Unul dintre obiective vizează schimbarea şi modernizarea sistemului centralizat de ventilaţie-climatizare. Proiectul prevede înlocuirea echipamentelor de ventilare şi climatizare, înlocuirea serverului de gestionare a echipamentelor şi realizarea unui sistem modern de comandă, control automat şi achiziţii de date.

Investiţia are ca obiectiv şi reamenajarea interioară (finisaje, pardoseli, tavane, mobilier, signalistica), pentru a îmbunătăţi calitatea imagistică a celui mai important aeroport al României.

Un alt obiectiv al contractului este instalarea unui nou sistem de detecţie-semnalizare pentru incendiu.

De asemenea, vor fi modernizate instalaţiile electrice aferente spaţiilor. Proiectul prevede modernizarea iluminatului terminalelor şi corpurilor de clădire, urmând a fi instalate corpuri de iluminat LED. Totodată, va fi suplimentat numărul de prize de alimentare pentru dispozitivele pasagerilor.

Investiţia se va derula pe o perioadă de 2 ani și 6 luni, iar execuţia lucrărilor se va realiza etapizat, astfel încât fluxurile de pasageri să fie operaţionale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii