Irakul vrea să pună capăt prezenţei în ţară a coaliţiei internaţionale conduse de SUA
Premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani şi-a reiterat, vineri, hotărârea „fermă” de a pune capăt prezenţei în Irak a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA, la o zi după ce un atac american cu dronă a ucis un lider al unei facţiuni pro-iraniene în capitala Bagdad, relatează AFP.
Premierul Mohamed Shia al-Sudani, al cărui guvern este susţinut de partide apropiate de Iran, a semnalat deja în ultimele săptămâni dorinţa sa de a vedea trupele străine desfăşurate în Irak părăsind ţara.
Reiterarea acestei dorinţe intervine într-un context de tensiuni crescânde, Irakul fiind afectat de repercusiunile conflictului dintre Israel şi Hamasul palestinian. Joi, un comandant şi un alt membru al mişcării al-Nujaba, care face parte din coaliţia Hashd al-Shaabi a facţiunilor pro-iraniene, au fost ucişi de un atac american cu dronă în chiar centrul Bagdadului.
Potrivit Washingtonului, a fost vorba de un „act de autoapărare”, însă atacul a stârnit furia guvernului irakian, care l-a considerat o „agresiune” din partea coaliţiei internaţionale.
Vineri, Sudani şi-a reafirmat „poziţia fermă” în ceea ce priveşte dorinţa de a pune capăt existenţei coaliţiei internaţionale din Irak, deoarece, spune el, nu se mai justifică existenţa acesteia.
Un „dialog” care să aibă loc prin intermediul unui „comitet bilateral” trebuie „să determine modalităţile de încetare a acestei prezenţe”, a declarat el, potrivit unui comunicat al serviciilor sale. Declaraţiile au fost făcute în timpul unui omagiu adus lui Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, ucis tot într-un atac cu dronă americană, tot la Bagdad, în ianuarie 2020.
De la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas în Gaza, în octombrie, trupele americane şi cele ale coaliţiei internaţionale, prezente în Irak din 2014 pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, sunt ele însele ţinta unor atacuri aproape zilnice în Irak şi Siria. Cele mai multe dintre aceste atacuri sunt revendicate de „Rezistenţa islamică din Irak”, un grup nebulos de facţiuni armate aliate Iranului şi legate de Hashd al-Shaabi, foste miliţii care au devenit parte integrantă a trupelor irakiene regulate.
Condusă de Washington, coaliţia internaţională include mai multe ţări, printre care Franţa şi Spania. Ea a fost creată în momentul în care jihadiştii Statului Islamic controlau zone vaste din Irak şi Siria. În cadrul acestei coaliţii, Washingtonul desfăşoară 2.500 de soldaţi în Irak şi 900 în Siria.
Bagdadul şi-a declarat „victoria” militară împotriva Stat Islamic la sfârşitul anului 2017, dar organizaţia menţine în continuare celule în zone izolate din nordul Irakului care comit atacuri sporadice în această regiune.
foto: Inquam/ George Călin
Comentarii