Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Român reținut pentru fraudă bancară, deja cercetat în SUA pentru fapte similare

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 decembrie 2023

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Covasna, împreună cu cei ai Poliției Municipiului Târgu-Secuiesc, au reușit să surprindă la data de 22 decembrie în flagrant delict un bărbat de 43 de ani, din municipiul Brașov, în timp ce acesta accesa ilegal mai multe conturi bancare prin folosirea datelor sustrase. Individul ar fi efectuat 7 tranzacții frauduloase în valoare totală de 43.310 lei la un stand de ridicare a coletelor din Târgu Secuiesc, județul Covasna.

Potrivit informațiilor obținute în urma controlului autoturismului folosit de către acesta, au fost identificate 14 alte colete, prejudiciul total fiind estimat la 100.000 de lei. Ulterior, bărbatul, identificat drept Ciprian Vartolomei, a fost lăsat în custodia polițiștilor din Cluj pentru documentarea întregii sale activități infracționale, continuându-se cercetările în cauză.

Pe 23 decembrie a.c., polițiștii au dispus reținerea sa pentru 24 de ore, iar instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile. Într-un efort comun cu polițiștii din Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, s-a efectuat o percheziție domiciliară la locuința bărbatului pe 24 decembrie a.c., unde au fost identificate date de interes pentru soluționarea cauzei.

De menționat că Ciprian Vartolomei este deja cunoscut autorităților din Statele Unite, unde a fost cercetat pentru fapte similare. În urma unui act de acuzare din 17 aprilie 2019, un juriu a inculpat trei cetățeni români, inclusiv pe Vartolomei, pentru conducerea unei scheme elaborate de skimming la bancomate în mai multe orașe din Michigan.

Potrivit declarațiilor procurorului american Matthew Schneider, Vartolomei și complicii săi au fost acuzați de fraude cu dispozitive de acces (skimming) la bancomate și furt de identitate. Schema lor includea fabricarea echipamentului fals de skimming, instalarea acestuia în bancomate pentru a obține numerele de cont ale victimelor, și folosirea camerelor ascunse pentru a capta codurile PIN.

Pe lângă suma de peste 90.000 de dolari recuperată în momentul arestării lor, au fost găsite numeroase echipamente și instrumente utilizate în fabricarea dispozitivelor de skimming, precum și sute de carduri de credit/debit/cadou false.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW