Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Ionuț Moșteanu confirmă: USR PLUS se va numi USR în actele publice

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2021 Etichete: ,

USR PLUS se va numi de acum încolo doar USR, a anunțat luni, 4 octombrie, Ionuț Moșteanu, vicepreședintele formațiunii. Decizia a fost luată în Congresul USR PLUS care s-a desfășurat în 2 – 3 octombrie.

În actele publice se cheamă USR, au decis colegii în Congres ieri (duminică – n.red.). A fost o decizie, din punctul meu de vedere, nu neapărat necesară. A fost multă emoție în acest weekend și în alegerile astea. Orice Congres și orice campanie internă aduce multă emoție și poziționează oamenii în tabere.

Eu sper să ștergem cu buretele liniile de demarcație dintre USR și PLUS cât mai repede. În comunicare vom folosi practic ce simbol vrem noi și ce nume vrem noi, așa cum se face întotdeauna. Dacă hotărâm mâine că facem sigla verde, o putem face verde”, a declarat Moșteanu la RFI România.

Referitor la faptul că sintagma PLUS a fost eliminată din numele partidului și că decizia ar fi o „șicană pentru Dacian Cioloș”, care a câștigat alegerile pentru șefia partidului, Moșteanu a apreciat că „nimeni nu intră în politică pentru o viață ușoară, cu atât mai mult nu ia conducerea unui partid, sperând că o să fie o viață ușoară”.

Suntem oameni politici responsabili, nu o să pierdem timpul cu copilării. A fost o decizie luată pe fondul unei emoții destul de puternice în partid și știți, când e emoție foarte multă, rămân puține de făcut. Nu știu dacă era neapărat oportună această decizie. Acum, în realitate, formal, schimbă foarte puțin, noi rămânem același partid, cu membrii proveniți din două partide, două partide care au fuzionat și care tocmai și-au încheiat procesul ăsta de fuziune acum, în week-end, prin acest Congres”, a mai adăugat el.

Context

Dacian Cioloș a câștigat vineri, 1 octombrie, alegerile interne din USR PLUS, după ce l-a învins pe Dan Barna în turul al doilea, la o diferență de 2% din voturi. Liderul Grupului Renew din Parlamentul European a devenit astfel singurul președinte al formațiunii, după ce a condus-o în ultimul an, alături de Dan Barna, din funcția de co-președinte.

În urma voturilor exprimate de colegii noștri, clasamentul este următorul: Dacian Cioloș, 19.603 voturi, Dan Barna 18.908 voturi”, a precizat atunci Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului.

Alegerile interne din USR PLUS s-au desfășurat în perioada 15-30 septembrie, în sistem online. În primul tur al alegerilor au candidat Dan Barna, Dacian Cioloș și senatorul Irineu Darău.

Cioloș a obținut, atunci, 46% din voturi, urmat de Barna cu 43,9% și Darău cu 10,1%. Întrucât niciunul dintre candidați nu a obținut peste 50% din voturi, competiția internă s-a reluat în turul 2, de data aceasta între Barna și Cioloș.

Sâmbătă, 2 octombrie, delegații USR PLUS și-au ales și membrii din Biroul Politic Național.

Echipa propusă de Dan Barna va avea majoritatea în cadrul Biroului Național al USR PLUS, după ce la alegerile interne a obținut 13.643 de voturi (57,32%), echipa noului președinte, Dacian Cioloș, – 8.001 voturi (33,61%) și echipa Darău – 2.110 voturi (8,86%).

În Biroul Național echipa Barna va avea 14 mandate, echipa Cioloș – 8 mandate (+ 1 mandat al lui Dacian Cioloș), iar echipa Darău – două mandate:

 1. Cătălin Drulă, vicepreședinte, (Barna)
 2. Vlad Voiculescu, (Cioloș)
 3. Dan Barna, vicepreședinte, (Barna)
 4. Ionuț Moșteanu, vicepreședinte, (Barna)
 5. Anca Dragu, vicepreședinte, (Cioloș)
 6. Allen Coliban, vicepreședinte, (Darău)
 7. Claudiu Năsui, vicepreședinte, (Barna)
 8. Dragoș Tudorache, (Cioloș)
 9. Cristian Ghinea, (Barna)
 10. Vlad Botoș, (Barna)
 11. Andrei Lupu, (Cioloș)
 12. Stelian Ion, (Barna)
 13. Lucian Stanciu-Viziteu, (Barna)
 14. Cristina Prună, (Barna)
 15. Oana Țoiu, (Cioloș)
 16. Silviu Dehelean, (Barna)
 17. Cătălin Teniță, (Darău)
 18. Radu Mihaiu, (Barna)
 19. Ioana Mihăilă, (Cioloș)
 20. Liviu Mălureanu, (Barna)
 21. Radu Miruța, (Barna)
 22. Dragoș Pîslaru, (Cioloș)
 23. Radu Panait, (Barna)
 24. Monica Berescu, (Cioloș).

Cele mai multe voturi pentru Biroul Național au fost obținute de Cătălin Drulă – 610, urmat de Dan Barna – 592) și Ionuț Moșteanu – 582.

CITEȘTE ȘI:

Prima reacție a lui Dacian Cioloș, din postura de președinte USR PLUS: Nu-mi doresc să intru în Guvern, vreau să mă ocup de partid

Dan Barna, după ce a pierdut șefia USR PLUS: Acest partid va da președintele României și va guverna solitar

Congres USR PLUS | Dacian Cioloș: Trebuie să câștigăm prezidențialele și parlamentarele în 2024. Dan Barna: Sunt aici, o să rămân aici

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW