Iohannis și Nicolae Ciucă, despre integrarea refugiaților ucraineni în țara noastră: România a devenit un exemplu în regiune
Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă au reiterat susținerea statului și a societății românești față de refugiații ucraineni, în mesaje transmise în cadrul Conferinței ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”, marți, 26 iulie.
La conferință au fost prezentate măsurile adoptate de România, respectiv de Agențiile ONU, care detaliază măsurile și acțiunile pe termen mediu și lung pentru ajutorarea celor strămutați din Ucraina.
Ciucă: Rezultatul unui efort de tipul „whole society response”
Conform premierului, țara noastră a intrat în etapa a doua de ajutorare a refugiaților ucraineni, în urma efortului comun al societății civile și al autorităților.
„România devine astfel prima țara din UE care are o viziune și un plan pe termen mediu și lung în ceea ce privește modalitatea în care îi vom sprijini pe refugiații din Ucraina să se acomodeze cât mai facil la noi în țară și să poată să dobândească acea independență personală, fără a resimți toate aceste efecte ale războiului din țara vecină”, a precizat Ciucă.
După protejarea vieții persoanelor refugiate au devenit necesare și o serie de măsuri care să le permită să își continue studiile, să muncească și, să își poată crește copiii în siguranță.
„Știu că nu este ușor, iar în această direcție consider că Planul Național destinat măsurilor de protecție și incluziune a persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecție temporară în România, plan pe care l-am aprobat recent prin OUG, vine cu măsuri concrete de sprijin în domeniul sănătății, educației, ocupării, locuirii copiilor și grupurilor vulnerabile pentru care am alocat un buget atât din fonduri europene, cât și din fonduri publice”, a declarat șeful Guvernului, referindu-se la Planul național de Măsuri de incluziune pentru beneficiarii de protecție temporară – OUG 100/2022.
Iohannis: Românii și-au deschis sufletele și casele
În mesajul său, prezentat de către Ligia Deca, consilier prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare, liderul de la Cotroceni a vorbit despre nevoia de perspectivă a cetățenilor ucraineni care trec granița și angajamentul statului român de a le asigura o viață cât mai apropiată de normalitate.
„În acest sens, sunt necesare intervenții pe mai multe paliere. Pe de o parte, cei care sunt primiți în sistemul de educație – fie că vorbim despre elevi, fie despre studenți – trebuie să beneficieze de șansa ca, pe termen mediu și lung, să-și continue studiile și formarea educațională de calitate.
Pe de altă parte, este la fel de important să creăm oportunitatea unui loc de muncă celor de vârstă activă. România s-a confruntat în ultimii ani cu o penurie a forței de muncă în anumite sectoare și dispune de potențialul economic necesar pentru a oferi refugiaților ucraineni posibilități de angajare.
Recunoașterea calificărilor și reducerea barierelor birocratice pot facilita integrarea pe piața muncii, contribuind în mod hotărâtor la siguranța economică a acestora.
Nu în ultimul rând, trebuie să le asigurăm, celor care au fost nevoiți să își părăsească propriul cămin, accesul la spații de locuit în condiții decente”, a exemplificat Klaus Iohannis.
Potrivit șefului statului, de la începerea invaziei Federației Ruse din țara vecină, peste un milion de oameni au trecut frontiera României, dintre care aproape 90.000 au rămas în țara noastră.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/iohannis-si-nicolae-ciuca-despre-integrarea-refugiatilor-ucraineni-in-tara-noastra-romania-a-devenit-un-exemplu-in-regiune/ […]