Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Ce semnifică vizita președintelui în Ucraina. Istoric: Este unul dintre cele mai bune momente ale președinției lui Iohannis

By Diochetanu Andreea , in Analize & Investigatii Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 iunie 2022

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a explicat, pentru Main News, semnificația vizitei președintelui Klaus Iohannis în Ucraina. Klaus Iohannis a ajuns joi dimineață, 16 iunie, în gara din Kiev, unde li s-a alăturat lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, cei trei lideri care au călătorit toată noaptea cu trenul spre Ucraina.

Adrian Cioroianu a precizat, pentru Main News, că este unul dintre cele mai bune momente ale președinției lui Iohannis. Totodată, această vizită importantă arată și atuurile pe care le are țara noastră.

„Cred că este unul dintre cele mai bune momente ale președinției lui Iohannis, în sensul în care această vizită, sigur, din rațiuni pe care le bănuim, a picat oarecum din senin și contextul este în egală măsură măgulitor și la adresa președintelui, și la adresa României. Asta arată atuurile pe care România le are și cred că acestea sunt atuurile cu care președintele Iohannis a mers la Kiev.

Cele trei atuuri pe care România le are – în primul rând, președintele Iohannis este acolo pentru că România, din toate țările din jurul nostru, este cea mai apropiată de acest nucleu al UE, nucleu reprezentat de Franța și Germania. România are relații foarte bune cu ambele și, de regulă, în zonă, România este percepută ca fiind o țară oricum mai apropiată de Bruxelles decât sunt sau au fost, până acum, țările din Grupul de la Visegrád – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia – România, din acest punct de vedere, a fost un jucător mai predictibil.

În al doilea rând, al doilea atuu – România este văzută și ca o țară filo-americană. Adică, indiferent de discuțiile care vor avea loc la Kiev, în niciun caz nu va fi vorba despre o încercare de a impune ceva președintelui Zelenski, de a impune în numele Europei să facă posibile concesii, câtă vreme prezența României înseamnă și prezența unui stat care, din punct de vedere al alianțelor de securitate, România este foarte filo-americană.

Și, în al treilea rând, este vecinătatea noastră cu Ucraina și cu Republica Moldova. Practic, sunt două țări din zonă, ambele amenințate într-un fel sau altul de Rusia și ambele vecine cu noi. Și ambele care probabil vor itnra în acest proces de aderare în timp la UE, chiar dacă aderarea nu se va petrece peste noapte, procesul contează. Și în cazul nostru aderarea a fost rpegătită vreme de 10 ani”, a explicat fostul ministru de Externe.

Referitor la faptul că cei trei lideri din Germania, Franța și Italia au călătorit împreună, iar președintele României a călătorit de unul singur, Adrian Cioroianu a menționat că acest lucru contează mai puțin, iar ceea ce este important este că la masa discuțiilor s-au aflat toți 5 – Klaus Iohannis, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi.

„Contează că au stat la masă împreună acolo. Acum apar imaginile cu cei 5 la masă. Cei patru și președintele Zelenski. Cum au ajuns acolo – astea sunt lucruri care țin de infrastructură, nu de faptul că ar fi mers separat. Contează ce se întâmplă acolo și acolo sunt împreună la masă, la discuții”, a adăugat fostul ministru.

Context

Klaus Iohannis a ajuns joi dimineață, 16 iunie, în gara din Kiev, unde li s-a alăturat lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, cei trei lideri care au călătorit toată noaptea cu trenul spre Ucraina.

Președintele a transmis, pe Twitter, că vizita în Ucraina are scopul de a exprima solidaritatea față de președintele Zelenskiy și de poporul ucrainean.

„Agresiunea ilegală a Rusiei trebuie să se oprească”, a adăugat Iohannis.

Iohannis, Scholz, Macron și Draghi se vor întâlni cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, în Kiev.

La ora 15:00, liderii prezenți la Kiev ar urma să susțină o conferință de presă.

Președintele României ar urma să stea o zi, în condițiile în care vineri are programată o întrevedere cu Regele Belgiei.

CITEȘTE ȘI: UPDATE Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au ajuns în Kiev / Cei trei lideri au călătorit cu trenul

Foto: Biroul președintelui Volodimir Zelenski

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW