Iohannis, după ce în spațiul public s-a vehiculat o posibilă creștere a TVA: Nu este o soluție
Președintele Iohannis susține că o posibilă creștere a TVA la produse și servicii nu este o măsură viabilă, pentru acoperirea deficiului bugetar. Oficialul României spune că Guvernul ar trebui să se axeze pe creșterea gradului de colectare a veniturilor la buget, nu pe majorarea taxelor și a impozitelor. Precizarea a fost făcută în timpul unei vizite în Delta Dunării, vineri, 1 septembrie, zi în care premierul Ciolacu se află la Bruxelles, pentru a negocia cu oficialii Europei țintele de deficit bugetar pe care trebuie să le atingă România.
„Creșterea TVA nu este o soluție concretă, dacă pe termen scurt, Guvernul găsește cu experții fiscali o măsură practică, o poate aplica”, a menționat președintele Iohannis. În spațiul public s-a vehiculat informația că Guvernul ar putea majora TVA, astel încât să strângă mai mulți bani la buget, o sugestie care ar fi venit chiar de la Bruxelles.
Ciolacu a precizat că vrea să să obțină de la Comisia Europeană acceptul ca România să poată depăși deficitul bugetar asumat de 4,4% din PIB până la nivelul de 5,5% din PIB.
Ce a stabilit ministrul Investițiilor cu Comisia Europeană pentru România
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, susține că oficialii Comisiei Europene sunt de acord cu modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR) pentru România, urmând ca unele investiții să fie transferate în programele de Politică și Coeziune. Potrivit afirmațiilor ministrului Câciu, valoarea fondurilor acordate prin PNRR va fi diminuată, însă, fondurile europene vor fi alocate prin intermediul altor scheme de finanțare.
„Modificarea PNRR: diminuarea componentei de grant, prin propunerea de identificare de ținte cantitative care vor fi în schimb finanțate din Politica de Coeziune. Astfel, România va avea la dispoziție mai mult timp pentru îndeplinirea acestora în condițiile în care investițiile și reformele asumate în cadrul PNRR trebuie finalizate până în august 2026, iar investițiile finanțate din fonduri europene pot fi finalizate până în decembrie 2029”, a precizat ministrul Câciu, miercuri, 30 august.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii