Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Ultima stare de urgență, instituită în România în urmă cu 21 de ani. Ce s-a întâmplat acum două decenii

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 17 martie 2020 Etichete: , , ,

Starea de urgență a fost instituită, luni, 16 martie 2020,  în contextul răspândirii rapide a coronavirusului pe teritoriul țării noastre. Asta presupune o serie de restricții și măsuri care se aplică în mai multe domenii. Cu o astfel de situație România s-a mai confruntat acum 21 de ani, în timpul mineriadelor din 1999.

Ce este starea de urgență?

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale.

Aceasta se dă sub forma unei declarații guvernamentală care poate modifica funcționarea normală a anumitor instituții legislative, executive sau judecătorești și se instituie, de regulă, în timpul pandemiilor, deszastrelor naturale, revoltelor populare sau după o declarație de război.

Situații în care se instituie starea de urgență:

a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;
b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”.

Ultima stare de urgență, instituită în timpul mineriadelor

Ultima OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență a fost adoptată în noaptea de 21 spre 22 de ianuarie, în timpul mineriadelor din 1999. A fost prima stare de urgență instalată în România postcomunistă.

Mineriada din ianuarie 1999 a fost cea de a cincea acțiune de acest gen care a avut în România, după revoluția din 1989. Totul a început cu un an în urmă, în 1998, când minerii au început o grevă generală din cauza salariilor mici și din cauza nemulțumirilor provocate de decizia ca unele mine să fie închise. Așa se face că zeci de mii de mineri, conduși de Miron Cozma, au plecat în marș spre București. În drum spre Capitală, mulțimea de mineri s-a ciocnit cu forțele de ordine, însă degeaba.

La vremea aceea, șeful statului era Emil Constantinescu. Președintele a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului și a cerut partidelor să-și exprime poziția față de evenimentele violente care au loc în țară.

Așa se face că în noaptea de 21 spre 22 a fost decretată stare de urgență pe întreg teritoriul României, începând cu ora 14 a zilei de 22 ianuarie. 

Miron Cozma a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pentru mineriada de la Costești, în septembrie 2005.

sursa foto: realitatea.net

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW