Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Ioana Mihăilă: INSP a trimis 4 avertizări privind valul 4 al pandemiei. Estima că România are nevoie de 450 de paturi ATI

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2021

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis Ministerului Sănătății, în perioada verii, când ministru era Ioana Mihăilă, patru avertizări privind valul patru al pandemiei de COVID-19. INSP preconiza la sfârșitul verii că în România vor fi necesare în valul 4 doar câteva paturi ATI COVID, a declarat Ioana Mihăilă, propusă pentru portofoliul Sănătății, la audierile de marți, 19 octombrie, din comisiile de specialitate.

„Pe parcursul verii am primit patru avertizări din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, dar la ultimele am trimis o adresă tocmai solicitându-le să recalculeze riscurile deoarece ei estimau, după ce au recalculat riscurile, că România ar avea nevoie de aproximativ 450 de paturi de terapie intensivă atunci când se atinge numărul maxim de cazuri. Aceasta a fost ultima evaluare a INSP care mi-a fost transmisă mie în data de 2 septembrie 2021”, a declarat ministrul propus la Sănătate în Guvernul Cioloș.

Totodată, ministrul propus a explicat și că pentru a achiziționa medicamente necesare în tratarea pacienților COVID-19 este nevoie de buget.

„Medicamentele care se utilizează în tratamentul COVID-19 erau trecute şi în protocolul anterior de tratament, ba mai mult, în timpul verii, am trimis solicitări comisiilor de specialitate, atât Comisiei de boli infecţioase, cât şi Comisiei de pediatrie de a vedea şi de a revizui protocoalele de tratament şi monotorizare a pacienţilor COVID-19, solicitări la care comisiile au răspuns parţial. Vă pot pune la dispoziţie după această şedinţă solicitările aşa cum vă pot pune la dispoziţie toate avertizările transmise de către INSP.

Medicamentele erau prevăzute în protocol – spitalele puteau achiziţiona inclusiv acest medicament Favipiravir. El se afla în stoc la distribuitor. (…) Pentru medicamentul Remdesivir exista acord-cadru cu Comisia Europeană. Trebuiau făcute doar comenzi, dar comenzile se fac atunci când există buget. Rectificarea bugetară a fost votată în 8 septembrie, ziua în care eu mi-am dat demisia. Pentru medicamentul Tocilizumab, raportul de achiziţie a fost semnat în data de 1 septembrie. Achiziţiile după ce acordul-cadru a fost semnat în 20 septembrie putea fi realizate, dar trebuia să existe buget”, a mai declarat ea.

CITEȘTE ȘI Ioana Mihăilă, în timpul audierii pentru MS: Mandatul meu a pus pe masă soluţii care au fost faultate de premier

În context, amintim că președintele Klaus Iohannis a declarat chiar astăzi, înainte ca audierea Ioanei Mihăilă să înceapă, că este „alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum”.

Declarația șefului statului a venit în cea mai neagră zi a pandemiei, când România a doborât recorduri pe linie – 574 de decese, aproape 18.900 de cazuri noi și peste 1.800 de bolnavi internați în secțiile de Terapie Intensivă.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW