Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis, în cea mai neagră zi a pandemiei: Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 octombrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, 19 octombrie, în cea mai neagră zi a pandemiei, că va convoca o ședință miercuri cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri restrictive și urgente pentru a limita răspândirea COVID-19.

În opinia președintelui, „valul 4 se dovedește mult mai agresiv decât cele mai pesimiste prognoze”. Klaus Iohannis a vorbit și despre bilanțul dramatic de astăzi, când România a doborât noi recorduri în lupta cu pandemia: 574 de decese, aproape 18.900 de cazuri noi și peste 1.800 de bolnavi internați în secțiile de Terapie Intensivă.

În plus, el a subliniat că este „alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum”.

Mai multe detalii despre infectările din ultimele 24 de ore – Recorduri pe linie în bilanțul COVID-19: 574 de morți și 18.863 de cazuri în ultimele 24 de ore

Principalele declarații ale șefului statului:

18.863 nu este un simplu număr. Sunt 18.863 de inimi de români care de astăzi stau cu teamă de necunoscut, că sunt bolnavi, fiecare dintre ei cu familii și oameni dragi, care poate au luat și ei boala

574 nu este un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată, fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care se bucurau de viață și își făceau planuri de viitor lasă acum în urmă lacrimi și disperarea oamenilor care le plâng moartea. Mame și tați despărțiți de copii, oameni care-i pierd pe cei pe care îi iubesc, fără să apuce să-și ia rămas bun.

1.805 nu este un simplu număr. Sunt 1.805 de români care se luptă minut cu minut pentru fiecare respirație și fiecare gură de aer. Toate acestea, 18.863 cazuri noi de COVID-19, 574 de decese, 1.805 cazuri la secțiile ATI. Și sunt doar raportările zilei de astăzi!

În realitate, sunt milioane de români afectați, viețile schimbate, de multe ori ireversebil de efectele pandemiei. Spitale arhipline, secții de ATI care nu mai fac față, medici epuizați. Acest coșmar ne arată că, din păcate, valul 4 se dovedește mult mai agresiv decât cele mai pesimiste prognoze.

Spitale arhipline, secții de terapie intensivă care nu mai fac față, medici epuizați. Acest coșmar ne arată că, din păcate, valul patru se dovedește mult mai agresiv chiar și decât cele mai pesimiste așteptări și prognoze.

Pregătirea acestui val, pe fondul unei campanii de vaccinare care s-a mișcat mult prea lent, a fost deficitară, cauzele sunt multiple, dar, și dacă vedem cine și ce a greșit, acum ceea ce mai contează este să reușim să depășim această mare cumpănă.

Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.

Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor. Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim.

Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili și a celor bolnavi, pe care asistența medicală îi poate ajuta să depășească cu bine această maladie.

Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viață și trebuie să facem tot ce este omenește posibil, chiar și în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja.

Zi de zi, medicii și personalul medical din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viață. Dar nici sistemele medicale performante din țări cu o infrastructură sanitară dezvoltată nu pot face față unui număr atât de mare de îmbolnăviri.

Este motivul pentru care am solicitat ajutor extern și suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin.

Vaccinarea este singura soluție care vedem că funcționează în toate statele în care pandemia a fost semnificativ redusă prin vaccinarea populației în proporție covârșitoare. Este în același timp și argumentul suprem împotriva tuturor celor care, contestând cu premeditare sau din ignoranță vaccinurile, sunt indirect responsabili și vinovați de suferința semenilor pe care, chipurile, încearcă să îi salveze de efecte secundare adverse imaginare.

Vaccinurile anti COVID sunt sigure și eficiente, la fel cum și formele severe și decesele cauzate de această boală sunt reale și dramatice. Conspirațiile și teoriile fake news fac extrem de mult rău celor încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar putea salva viața.

În același timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă și este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toți, ca societate.

Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială cât mai mult timp posibil! Suntem în al doisprezecelea ceas!

Foto: presidency.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW