Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ioana Mihăilă, în timpul audierii pentru MS: Mandatul meu a pus pe masă soluţii care au fost faultate de premier

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2021

Ioana Mihăilă, ministrul propus pentru portofoliul Sănătății, a declarat marți, 19 octombrie, în timpul audierilor din Comisia de specialitate a Parlamentului, că în timpul fostului său mandat la Ministerul Sănătății „a pus pe masă soluţii” privind pandemia de COVID-19, dar acestea „au fost faultate de câte ori s-a putut de către un premier care nu credea că vine valul patru”.

Ioana Mihăilă a menționat că va demonstra cu documente cum premierul demis Florin Cîțu a refuzat să dea bani în plus Ministerului Sănătății, deși banii erau necesari pentru medicamente folosite în tratarea pacienților cu COVID-19.

Ea a fost întrebată de ce a tăcut în timpul mandatului său, în condițiile în care valul 4 al pandemiei de COVID-19 nu a fost pregătit eficient de autorități. Președintele Klaus Iohannis a afirmat chiar astăzi, în cea mai neagră zi a pandemiei, că „este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților” și că „nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum”, referindu-se la pregătirile necesare pentru valul patru al pandemiei.

Totodată, Ioana Mihăilă a povestit ce a făcut la Ministerul Sănătății cât timp l-a condus înainte să-și dea demisia alături de restul membrilor USR din Guvern, dar și ce măsuri propune în programul de guvernare al USR, în cazul în care Cabinetul Cioloș va primi miercuri votul de încredere al parlamentarilor.

Iată ce a declarat Ioana Mihăilă, între altele, în timpul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate:

De ce am tăcut? Nu am tăcut. Am utilizat toate căile pe care le-am putut utiliza pentru a comunica cu cei care puteau face ceva pentru pregătirea valului 4. Am trimis adrese la cabinetul premierului, dar și la Ministerul Finanțelor în perioada când era ministru de Finanțe premierul.

28 aprilie – premierul a fost informat despre situația dramatică a bugetului MS. Premierul a fost informat că execuția bugetară este 100% pe programele naționale de sănătate și pe plata personalului de la nivelul centrelor de vaccinare. Premierul a fost informat despre nevoia de a suplimenta bugetul.

Am solicitat suplimentarea bugetului MS în august cu o sumă de 10 milioane de lei, pentru a asigura finanțarea vaccinurilor din programul național de vaccinare, solicitare respinsă de ministrul de Finanțe de atunci, fostul premier Florin Cîțu.

Am cerut, informând premierul, grăbirea rectificării bugetare, în data de 13 și 20 iulie prin două adrese, dar și în data de 4 august, specificând care vor fi consecințele acestei întârzieri: faptul că nu se pot achiziționa tratamentele pentru pacienții de COVID- 19, faptul că serviciile ambulanțelor și UPU vor fi afectate, faptul că nu avem resurse pentru vaccinurile obișnuite și am făcut tot felul de artificii bugetare, faptul că personalul medical din centrele de vaccinare nu a fost plătit.

Dl premier a ales să amâne rectificarea bugetară până când a trecut programul „Anghel Saligny”, adică 9 septembrie, când deja, și dl Streinu Cercel știe, pentru că am avut mai multe discuții, nu mai aveam medicamente pentru tratamentul pacienților HIV. Tot în rectificarea bugetară trebuiau să intre și sumele alocate pentru bonurile de masă ale persoanelor vaccinate.

Ce a ales premierul să facă? A ales să nu dea cei 100 de lei ca bon de masă pentru vaccinare, să nu dea cele 10 milioane de lei pentru programul obișnuit de vaccinare, să nu aloce cele 400 de milioane solicitate pentru dotările din spitale (…) a ales să nu aloce finanțare pentru serviciile de ambulanță și UPU.

A ales să aloce un miliard de lei din Fondul de Rezervă pentru a cumpăra voturi la Congres (congresul PNL, din 25 septembrie – n.red.). Aveți documentele.

Acum mă întrebați de ce am tăcut? Nu am tăcut. Eu, în data de 2 septembrie, am comunicat public aceste lucruri. Toate informațiile și documentele au fost disponibile și arătate presei. Nu am tăcut. Din 2 septembrie, lumea știa care este situația și care a fost atitudinea premierului.

VEZI ȘI cum au decurs audierile miniștrilor propuși să facă parte din Guvenrul Cîțu.

Propuneri în domeniul Sănătății

Printre măsurile pe termen scurt pentru a combate pandemia de COVID-19, ce ar urma să fie adoptate imediat, în cazul în care Guvernul condus de Dacian Cioloș va primi votul parlamentarilor, se regăsesc:

– Limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiu public închis în funcție de evoluția valului pandemic, condiționat de prezentarea certificatului verde

– Limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis

– Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni

– Acces în spații închise neesențiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde

Pe termen mediu și lung se regăsesc următoarele propuneri:

– Pact național pentru vaccinare, ce ar urma să cuprindă următoarele măsuri: –Certificat sanitar pentru angajații din sistemul public și privat care intră în contact cu publicul. În cazul în care angajații respectivi refuză, li se poate întrerupe/suspenda contractul de muncă; – implicarea societății civile în promovarea vaccinării; sancțiuni pentru medicii care răspândesc mesaje antivaccinare în spațiul public; plan de ridicare a restricțiilor de acces și circulație condiționat de rata de vaccinare a populației într-o localitate, pe lângă rata de incidență;

– Asigurarea accesului pacienților non-COVID la tratament; Decuplarea deciziilor legate de sănătatea publică de factorul politic; Creșterea accesului la testare; creșterea ponderii îngrijirii pacienților COVID în asistență medicală primară și ambulatorie, asigurarea finanțării corespunzătoare a spitalelor; suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienților COVID.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI – DOCUMENT Care sunt prioritățile Guvernului USR. Programul de guvernare al Cabinetului Cioloș

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW