Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ioana Mihăilă, acuzată că a amânat comanda unui medicament folosit pentru tratarea pacienților COVID

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a acuzat-o luni, 18 octombrie, pe Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, că a amânat comanda unui medicament folosit pentru tratarea pacienților cu COVID-19 și pentru care România a activat Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, deși producătorul ar fi trimis la începutul verii o scrisoare la Ministerul Sănătății prin care atrăgea atenția că în lunile de toamnă nu vor putea livra toate comenzile.

Tocilizumab – medicament cu rezultate fantastice pe COVID-19 – am găsit cu greu 5.200 de doze (n.r. în stocul Ministerului Sănătății), au ajuns 1.400 acum în spitale(…) Acest medicament, există scrisori oficiale la Ministerul Sănătății, prin care producătorul de Tocilizumab a arătat din iunie și iulie că trebuie comandat pentru că va fi criză în octombrie-noiembrie”, a declarat Rareș Bogdan, pentru Main News.

Europarlamentarul susține că producătorul medicamentului Tocilizumab a trimis scrisori către Ministerele Sănătății din toată Uniunea Europeană.

Noi, în loc să îl comandăm în iunie-iulie, am stat, nu l-am comandat, nu pricep ce a făcut Ioana (n.r. Ioana Mihăilă)(…)Ioana n-a achiziționat, deși avea scrisorile respective, trebuia să facă o comandă, să îi ceară bani lui Florin (n.r. Florin Cîțu, premierul interimar) -domne, aprobă-mi o filă de buget”sunt acuzațiile europarlamentarului.

Ioana Mihăilă nu a răspuns solicitărilor Main News până în momentul publicării acestui material.

Ce este Tocilizumab

Radu Țincu, medic primar de terapie-intensivă şi toxicologie, a explicat, pentru Main News, că Tocilizumab este un medicament important pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și se folosește în anumite momente de evoluție a COVID-19, când apare inflamația la nivel pulmonar sau la nivel general în organism.

Administrarea lui nu este pentru toți pacienții cu COVID-19 și nu este pentru toți pacienții în același moment de evoluție a bolii. Trebuie să fie administrat în momentul în care există dovada prezenței acestei furtuni de citokine și a inflamației pulmonare sau sistemice. Este un medicament care are o serie întreagă de reacții adverse, produce anumite schimbări la nivelul capacității imunitare a organismului. Nu poate fi administrat oricărui pacient care a fost diagnosticat cu COVID-19”, a explicat medicul Radu Țincu, pentru Main News.

În plus, medicul a precizat că Ministerul Sănătății nu putea să facă stocuri foarte mari din acest medicament, întrucât este extrem de scump și poate expira.

Stocurile Ministerului Sănătății, probabil că au fost într-o anumită măsură, tocmai de aceea, când stocurile au scăzut, s-a recurs la mecanismul de ajutorare în caz de criză sanitară la nivelul Europei”, a precizat medicul primar ATI.

Avertismentul companiei producătoare

Într-un comunicat de presă emis de compania elvețiană Roche, producătorul Tocilizumab, în luna august, era menționat că, din cauza cererii foarte mari, vor exista probleme cu distribuirea medicamentului în „săptămânile și lunile care vor urma”.

Acest lucru se întâmplă din cauza capacităților globale limitate de producție, a problemelor în ceea ce privește aprovizionarea cu materie primă, a procesului complex prin care sunt produse medicamentele și a dinamicii evoluției pandemiei de coronavirus”, potrivit comunicatului emis de Roche.

Tocilizumab, în centrul scandalurilor politice

La începutul lunii, premierul Florin Cîțu a acuzat Ministerul Sănătății că a tergiversat o licitație pentru Tocilizumab, medicament pentru care România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE.

Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și tergiversat această achiziție atâtea luni. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm exact cine e responsabil pentru acest lucru. DSU să țină zilnic legătura cu managerii de spitale, ca să știm exact stocul de medicamente. Să nu mai avem situații ca aceasta cu licitație din aprilie până în septembrie”, spunea Florin Cîțu, pe 8 octombrie.

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, explica, atunci, că Ministerul pe care l-a condus timp de 6 luni nu avea bani pentru a achiziționa medicamentul menționat.

Premierul să-și amintească faptul că a amânat rectificarea bugetară o lună de zile din moment ce a fost finalizată și agreată la nivel de guvern, pentru a-și trece PNDL-3 și pentru a avea resurse bugetare pentru aceasta. Oricum, achiziția de Tocilizumab, așa cum achiziția de orice fel de medicament în pandemie, nu se putea face pentru că la minister nu mai erau bani. (…) Toate stocurile care existau și care erau disponibile au fost distribuite către spitalele Covid”, era răspunsul Ioanei Mihăilă, potrivit RFI.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW