Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

INTERVIU Profesorul Cristian Păun critică ideea plafonării prețurilor: Ar lovi în economia românească

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 2 februarie 2022

Măsura plafonării prețurilor la raft, propusă de președintele PSD, Marcel Ciolacu, va avea mai multe efecte adverse pentru economia românească, dar și pentru consumatori, a avertizat Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro. 

Profesorul Cristian Păun a explicat că marea problemă a măsurilor de plafonare rezidă din faptul că, în realitate, nu toate elementele de cost ale unui producător sunt plafonate.

„Contează modul în care se face această plafonare. Atât timp cât se produc lucruri cu elemente de cost care nu sunt plafonate și care au crescut în ultima perioadă, combustibilul de exemplu, ai o problemă. În agricultură, folosim motorina, care nu are un preț plafonat și care poate crește semnificativ, dar Guvernul dorește ca producătorul să vândă grâul ori făina la un preț plafonat, de regulă un preț cât mai mic, ca să își mulțumească electoratul. Atunci producătorul va vinde în pierdere, pentru că, are intrări de costuri care nu sunt plafonate, ba unele sunt plafonate în sus, cum este salariul minim”, a explicat profesorul Cristian Păun.

„Statul va trebui să oblige ca achiziția să se facă pe cartelă”

În opinia profesorului universitar de economie, efectul va fi o reducere a producției, pentru că producătorii nu vor dori să funcționeze în pierdere, ceea ce va genera dispariția produselor de la raft.

„Plafonarea va duce la încetinirea producției, probleme la nivel de economie pentru că producătorii privați nu vor mai fi interesați să producă, iar la raft aceste produse vor lipsi, ceea ce se întâmplă astăzi în Ungaria. Statul va trebui să oblige ca achiziția să se facă pe cartelă, să se facă raționalizat. Producătorii nu au niciun interes să acumuleze pierderi. Această măsură ar lovi în economia românească, în masa mare de producători, dintr-un populism eronat și absurd. Pe termen lung va avea efecte adverse. La final vom deveni mai dependenți de importuri și mai dependenți de un deficit comercial extern”, a evidențiat profesorul Cristian Păun.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *