Care sunt băncile „neatinse” de Ordonanța „austerității”/Analist: Statul a preferat să chinuie românii
Guvernul și-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, în speranța că vor fi strânși mai mulți bani la buget. Sindicaliștii, opoziția și analiștii economici s-au exprimat cu privire la o posibilă neconstituționalitate a actului normativ menționat mai sus.
Reprezentanții sindicatelor din adminsitrația publică spun că este discriminatorie noua metodă de acordare a voucherelor de vacanță(n.r.doar pentru cei care au salarii de până la 8000 de lei net), în timp ce unii bugetari vor face excepție de la „austeritate”.
Ministerul Finanțelor a anunțat,de altfel, care sunt instituțiile care nu vor fi afectate de reducerea cheltuielilor bugetare. Explicația ministrului Boloș a fost următoarea: „să nu ne trezim că propriilor noastre bănci le-am creat dezavantaj competițional față de celelalte bănci în piață”, a menționat Marcel Boloș, înainte ca pachetul de măsuri fiscale să fie citit în Guvern. Concret, este vorba despre instituții precum: Banca Națională a României(BNR), CEC Bank,Exim Bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural.
„Banca Națională a României, împreună cu celelalte entități bancare la care statul român este acționar, EximBank, CEC Bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural- acestor instituții trebuie să le asigurăm toate condițiile necesare pentru ca să reziste în piața bancară, astfel încât ele să nu aibă dificultăți în funcționare și să ne trezim că propriilor noastre băncile le-am creat un dezavantaj competițional față de celelalte bănci în piață”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Băncile exceptate de la austeritate
În timp ce Guvernul a decis să impoziteze cifra de afaceri a băncilor cu 2%, aspect care se va reflecta negativ direct în „buzunarele românilor”, potrivit analistului economic Adrian Negrescu, salariile de la BNR rămân „neatinse” de Ordonanța „austerității”.
Potrivit datelor publice, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a avut, în 2022, venituri de 1,026 milioane de lei. Prim-adjunctul său, Florin Georgescu, a declarat anul trecut venituri salariale de peste 907.000 lei. Cei doi viceguvernatori, Eugen Nicolăescu și Leonardo Badea, au avut, în 2022, venituri de peste 900.000 de lei, de la BNR.
Analist: Statul are interes să nu reducă unde este acționar
În cee ce privește Eximbank, banca de import-export a României, cifrele publice arată că profitul este considerabil. În anul 2022 , EximBank a raportat un profit de de 51,2 milioane de lei. Traian Halalai, președintele Eximbanka declarat în 2022 a venituri salariale în valoare de 1,3 milioane de lei. CEC Bank, unitatea bancară foarte cunoscută în rândul românilor, nu va avea, deasemenea, „profitul afectat”.
În 2022, Bogdan Neacșu a câștigat în 2022 peste un milion de lei din contractul de manager. Anul trecut, CEC Bank a raportat un profit de 447 de milioane de lei.
Potrivit profesorului universitar dr macroeconomie și economie europeană, Mircea Coșea, statul nu are niciun interes să „reducă” unde este acționar, deoarece are nevoie de bani la buget.
„Statul român a preferat să chinuie românii prin aplicarea unor prețuri mai mari de către companiile unde este acționar, deoarece în felul acesta se asigură că are bani la buget, s-a exprimat Mircea Coșea, pentru Main News.
Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde de lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde de lei.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii