Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


INTERVIU Cătălin Drulă acuză întârzierea unor proiecte extrem de importante pentru sectorul transporturilor: Este haos!

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 28 octombrie 2021

Cătălin Drulă face acuzații extrem de grave la adresa noilor conduceri ale companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, instalate după ieșirea USR de la guvernare. Fostul ministru, în prezent deputat USR, a subliniat într-un interviu acordat Mainnews.ro că mai multe proiecte importante din acest sector sunt tergiversate, menționând printre altele semnarea contractului pentru secțiunea 4 a autostrăzii Sibiu – Pitești, respectiv cel pentru achiziția a 20 de rame electrice noi inter-regionale. 

Rugat să comenteze faptul că CNAIR nu a încheiat încă contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu-Pitești, Cătălin Drulă s-a arătat nedumerit de această situație, în condițiile în care există o Ordonanță de urgență prin care compania ar fi obligată să încheie înțelegerea.

„Nu înțeleg această situație. Avem o lege în care scrie negru pe alb că sunt obligați să semneze contractul după decizia primei instanțe. În cazul de față a venit decizia, avem același câștigător, dar pare că dumnealor (n.r. – CNAIR) nu le ajunge nicio lege sau prevedere.  Avem o lege pentru a urgenta procedurile de achiziții publice și o procedură de cea mai mare importanță, cum este secțiunea patru, stăm și așteptăm, nu știu exact ce”, a punctat fostul ministru al transporturilor.

Cât despre faptul că unii funcționari din CNAIR ar invoca că Ordonanța nu se aplică pentru această procedură pentru că a fost lansată anterior adoptării, Cătălin Drulă a explicat că nu există în actul normativ o astfel de prevedere.

„Nu înțeleg această interpretare. Dacă ar fi fost așa, ar fi existat un text de lege. O astfel de atitudine, care ori e din rea-voință, din prostie sau, mai rău să nu fie interesată de alte companii este prevalentă în instituțiile publice românești”, a arătat fostul ministru al transporturilor.

Cătălin Drulă: Este haos!

Cătălin Drulă a lansat săgeți la adresa foștilor parteneri de guvernare de la PNL, pe care îi acuză că au înlocuit oamenii calificați din conducerile instituțiilor cu oameni apropiați de partid.

„Sunt foarte multe proiecte pe care le monitorizăm iar, de două luni de când nu mai suntem la minister, sunt întârzieri mari. Din informațiile pe care le avem, este haos. Există o urgență foarte mare de a elimina profesioniștii din sistem și de a instala clientela de partid. Numai ieri (n.r. – 27 octombrie) au fost revocați oameni profesioniști din Consiliul de Administrație de la Tarom, care au fost înlocuiți cu oameni din zona de partid. Asta se întâmplă pe scară largă. Dacă lucrurile astea se mișcă eficient iar celelalte nu se mișcă, aș spune că este ceva intenție în spate”, a afirmat Cătălin Drulă.

Fostul ministru acuză tergiversarea proiectelor

Rugat să menționeze la ce întârzieri face referire, Cătălin Drulă a menționat „lansarea licitației pentru autostrada Sibiu-Făgăraș, achiziția de trenuri care ar fi trebuit finalizată într-o săptămână (n.r. – după plecarea sa), finalizarea licitațiilor pentru loturile 1 și 3 din A0 nord, rezilierea contractului pentru Biharia-Chiribiș, evaluarea ofertelor pe A7 nu se mișcă, în plus sunt multe întârzieri legate de chestiuni mai puțin vizibile, cum ar fi scoaterea din circuitul forestier pe anumite șantiere de autostradă”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *