Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sebastian Colțescu, suspendat de UEFA până la finalul sezonului pentru „comportament inadecvat”. Arbitrul român, exonerat de acuzațiile de rasism

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 martie 2021

Cu toate că l-a exonerat de acuzațiile de rasism, Comisia de Control Etică și Disciplină a UEFA a decis suspendarea arbitrului Sebastian Colțescu până la finalul sezonului competițional pentru „comportament inadecvat” în timpul meciului Paris Saint Germain – Istanbul Basaksehir, din grupa H a Ligii Campionilor. Octavian Șovre, arbitru asistent la aceeași partidă, a fost sancționat cu mustrare.

„Oficialii UEFA ar trebui să fie instruiți în mod adecvat și specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii și a cuvintelor care vor fi utilizate în competițiile UEFA. În context internațional, utilizarea corectă a limbajului este esențială pentru a evita situații precum cele care au avut loc în meciul menționat mai sus”, se arată în comunicatul transmis de UEFA.

Prin această decizie, UEFA a considerat că Sebastian Colțescu și Octavian Șovre au încălcat articolul 11 ​​alineatul (1) DR și articolul 6 alineatul (1) CG (obligația de a se comporta într-un mod adecvat), dar nu articolul 14 DR (rasism și alte conduite discriminatorii).

Ambii vor fi nevoiți să participe la un program educațional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021.

Context

Pe 8 decembrie 2020, jucătorii lui PSG și cei de la Istanbul Basaksehir au părăsit terenul de joc, în minutul 17 al partidei, după ce au considerat că arbitrul Sebastian Colțescu, al patrulea oficial al partidei, ar fi avut o exprimare rasistă la adresa fostului atacant camerunez Pierre Webó, membru în staff-ul tehnic al echipei oaspete.

Raportul Inspectorului de Disciplină și Etică al UEFA a arătat că „Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre au folosit expresiile în limba română ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’, care în engleză sunt traduse ‘the black one’, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, Pierre Webó.”

Conform aceluiași raport, cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *