Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

INTERVIU Analistul politic Cristian Pîrvulescu, despre tensiunile din coaliția de guvernare: Instabilitatea politică este simptomul unei crize mai grave / Care este miza scandalului de la Spitalul Foișor

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Interviuri Politic Stirile zilei , at 12 aprilie 2021

Cele două partide mari care formează coaliția de guvernare, PNL și USR-PLUS, se pregătesc de alegerile interne și încearcă să redeseneze raportul de forțe din interiorul Guvernului, dar instabilitatea ar putea duce la o criză politică gravă în România, ce ar putea afecta imaginea Executivului, a explicat, într-un interviu acordat Main News, analistul politic Cristian Pîrvulescu.

În legătură cu scandalul izbucnit vineri, după ce pacienții Spitalului Foișor din Capitală au fost transferați pentru ca unitatea medicală să devină unitate suport COVID, politologul este de părere că miza a fost una joasă, pornind de la interesul managerului Cristian Stoica de a salva spitalul. 

Principalele declarații ale analistului politic Cristian Pîrvulescu:

– Nu trebuie să uităm că cele două partide de la Guvernare, USR-PLUS și PNL, sunt înainte de congrese.

– În interiorul PNL există o echipă care vrea să forțeze foarte mult în relația cu USR-PLUS.

– Retragerea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății ar fi un regres, ar fi o luptă politică pierdută pentru USR-PLUS.

– PNL simte nevoia să preia în mod clar direcția Guvernului.

– Nu trebuie să neglijăm că USR-ului i-au revenit foarte multe ministere importante. Și-a asumat acest risc și este vulnerabil, iar PNL încearcă să folosească această slăbiciune a USR. Cea care pierde, în primul rând, e coaliția.

– Instabilitatea politică este simptomul unei crize mai grave. PSD își permite să critice, dar nu a asigurat o imagine mai bună a guvernării.

– Miza în cazul transferului pacienților de la Spitalul Foișor a fost foarte joasă, a fost interesul managerului spitalului de a salva spitalul, iar ceilalți s-au adaptat din mers, au improvizat și au încercat să profite.

Redăm, integral, interviul acordat de analistul politic Cristian Pîrvulescu redacției Main News

Main News: Cum putem traduce ce se întâmplă în coaliția de guvernare?

Cristian Pîrvulescu: Aici este foarte mult zgomot de fond, sunt foarte multe repoziționări, atât în interiorul celor două partide, ba chiar trei, pentru că și PSD folosește miza. Nu trebuie să uităm că cele două partide de la Guvernare, USR-PLUS și PNL, sunt înainte de congrese, alegeri interne, și se încearcă în fiecare dintre ele să se redeseneze raportul de forțe.

A fost o imagine pe care mass-media a transmis-o(n.r. transferul pacienților de la Spitalul Foișor), părerea mea e că această imagine a fost fabricată din interese politice, nu vreau să înțelegem că media a fabricat, dar toată operațiunea a fost în așa fel pusă încât să se ajungă la o astfel de situație. Avem fapte, informații factuale, și avem opinii despre informațiile factuale. Faptele sunt simple, orice analiză ne arată că se mergea în mod logic spre soluția care a fost aleasă vineri, iar opiniile țin în foarte mare măsură cont de prejudecăți și predispoziții.

În interiorul PNL există o parte anti USR-PLUS puternică, ce încearcă să speculeze slăbiciunile de la Ministerul Sănătății și este indiscutabil că există probleme, nu legate neapărat de comunicare, cât de modul în care se iau deciziile. În interiorul PNL există o echipă care vrea să forțeze foarte mult în relația cu USR-PLUS, care e principalul contracandidat în ceea ce privește electoratul centrist.

Main News: Retragerea lui Vlad Voiculescu ar fi un regres pentru USR?

Cristian Pîrvulescu: Evident, ar fi o pierdere, imaginea, după cum ați văzut, a fost un sondaj săptămâna trecută în care Vlad Voiculescu era cel mai popular dintre miniștri. Ar fi un regres, ar fi o luptă politică pierdută, ar fi puși în defensivă, ceea ce ar influența cooperarea partidului în viitor. Problema este aceea a tipului de coaliție, este un tip nou de coaliție, nu seamănă cu coaliția din 2004-2005, în care participau PNL-PD, pentru că atunci era coaliția unor partide care au participat pe aceeași listă la prezidențiale. Aici nu este același lucru, președintele participă mult mai puțin la aceste dezbateri, iar PNL simte nevoia să preia în mod clar direcția Guvernului.

Nu trebuie să neglijăm că USR-ului i-au revenit foarte multe ministere importante, fie că sunt economice, fie că sunt de primă linie în pandemie, cum este Sănătatea. USR-PLUS și-a asumat acest risc și este vulnerabil, iar PNL încearcă să folosească această slăbiciune a USR-PLUS. Cea care pierde, în primul rând, e coaliția. Imaginea guvernării este afectată, însă se pare că cei care au declanșat atacul, Florin Roman, Ben Oni Ardelean, Lucian Bode, Rareș Bogdan și așa mai departe, au făcut-o pentru că este important în interiorul PNL. Vedem anumite grupări din interiorul PNL care s-au activat mai repede decât altele. Există o miză legată de conducerea partidului, în egală măsură, altfel spus, reproșul e că partidul nu este suficient de determinat în raport cu USR-PLUS pentru a încheia această confruntare.

Dacă Florin Cîțu l-ar demite pe Voiculescu, ar fi o criză în interiorul coaliției, ce ar putea să afecteze guvernarea. Probabil că USR-PLUS nu ar părăsi imediat, dar ar acuza masiv această situație și lucrurile nu ar putea să mai funcționeze.

Main News: Ce înseamnă păstrarea lui Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății?

Cristian Pîrvulescu: Imaginea lui Vlad Voiculescu este atât de afectată, gândiți-vă la moțiunea simplă pe care PSD o inițiază. Nu exclud ca parlamentari PNL să o voteze, deși sunt convins că, până la urmă, va funcționa disciplina. Vom vedea cât de disciplinat e partidul, cu ocazia asta, dar imaginea este deja afectată, va avea nevoie de autentice minuni administrative și de comunicare pentru a-și putea redresa imaginea, grav afectată după scandalurile recente.

Main News: Care este efectul instabilității politice pentru România?

Cristian Pîrvulescu: Instabilitatea politică este simptomul unei crize mai grave, pentru că afectează imaginea guvernării. PSD își permite să critice, dar nu a asigurat o imagine mai bună a guvernării. Avem o imagine deteriorată a legitimității politicienilor, dar și a instituțiilor pe care aceștia le populează. Efectul instabilității ar fi crearea unor condiții pentru o criză politică gravă în România, care, în contextul geopolitic dat, COVID și intervenția în războiul cibernetic al Rusiei și al altora, ar duce la nelegitimarea totală a guvernării.

Main News: Care este miza reală a scandalului izbucnit odată cu imaginile de la Spitalul Foișor?

Cristian Pîrvulescu: Să vă spun sincer, și eu încerc să înțeleg care este miza reală, dincolo de ipotezele pe care le-am făcut. Pare că miza a fost foarte joasă, a fost interesul managerului spitalului de a salva spitalul, iar ceilalți s-au adaptat din mers, au improvizat și au încercat să profite. Așa cum se întâmplă în politică, a fost o serie de evenimente scăpate de sub control, care au ținut de interesele unora dintre actorii secundari, dar care au influențat situația generală. Reproșul care i se face Ministerului Sănătății este exagerat, pentru că decizia de transformare în spital COVID era obligatorie. Aici avem și problema lui Raed Arafat, care este în egală măsură criticat de PNL și USR și a cărui poziție este mereu pusă sub discuție, pentru că nu se pliază pe deciziile politice ale partidelor, urmând o viziune pe care eu o numesc profesionistă asupra domeniului. I se reproșează că nu are empatie și emotivitate, dar în lupta împotriva COVID-19 trebuie să fii eficient. Nu cred că virusul este sensibil la empatie și emotivitate. În final, miza este legată de distribuirea pozițiilor de putere, dar este rezultatul unei crize permanente care există în relațiile dintre guvernanți.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/interviu-analistul-politic-cristian-pirvulescu-despre-tensiunile-din-coalitia-de-guvernare-instabilitatea-politica-este-simptomul-unei-crize-mai-grave-care-este-miza-scandalului-de-la-spitalul-foi/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *