Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Întâlnire între premierul Florin Cîțu și reprezentanții PSD pe tema PNRR

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 19 mai 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că se va întâlni, joi, cu reprezentanții Partidului Social Democrat pentru a discuta pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Mâine (n.r. – joi) voi avea o întâlnire cu reprezentanții Partidului Social Democrat. Când am făcut bugetul, am invitat Partidul Social Democrat să vină cu idei. Să vedem dacă va veni mâine de la ora 15:00”, a afirmat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

Plenul reunit al Parlamentului trebuie să ratifice, cu o majoritate de două treimi, creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europeane, în mod excepțional și temporar, la 2% din din venitul național brut (VNB) pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, acesta fiind și principalul motiv al atitudinii binevoitoare a premierului Cîțu față de liderul, cu care s-a contrat puternic în ultimii ani.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *