Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: UE pregătește o misiune de securitate civilă în Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 14 martie 2023

Uniunea Europeană pregătește o misiune de securitate civilă în Republica Moldova, cu accent pe componenta securitară, a anunțat marți, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. 

„UE pregătește o misiune civilă PSAC (Politica de securitate și apărare comună) în Republica Moldova, cu accent pe sectorul de securitate. Cred că este important ca Republica Moldova să coopereze într-o manieră mai strânsă cu NATO, în ceea ce privește Programul de Consolidare a Capacității de Apărare, care oferă sprijin pentru conturarea unui sector de apărare mai eficient”, a declarat marți, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-o conferință de presă susținută la finalul întrevederii cu omologul lituanian, Gabrielius Landsbergis.

Informația că UE planifică o misiunea civilă în Republica Moldova a fost dezvăluită încă din data de 5 martie de cotidianul Die Welt.

Potrivit jurnaliștilor germani, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) lucrează în prezent la un așa-numit concept de gestionare a crizelor pentru Republica Moldova, care va fi finalizat luna aceasta. În concept, experții europeni dezvoltă propuneri pentru dimensiunea, profilul și mandatul misiunii planificate, care trebuie apoi aprobate în unanimitate de toate guvernele implicate.

Alături de România, Polonia, Suedia, Cehia, Portugalia, Danemarca și țările baltice, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă la începutul verii.

Potrivit publicației germane, în cadrul misiunii, statele membre ar urma să trimită consilieri care să lucreze, alături de autoritățile de la Chișinău, la întărirea justiției, poliției și serviciilor vamale, în general la „înființare a unui sector de securitate eficient.” În același timp, Uniunea Europeană vrea să trimită experți care să ajute Republica Moldova în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformarii.

Sursa foto: Inquam Photos / Inquam Photos

Comentarii