Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Instanța supremă pasează Dosarul Revoluției către CAB

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 februarie 2023

Noi tergiversări în Dosarul Revoluției. Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Secției Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus vineri, 24 februarie, trimiterea cauzei către Curtea de Apel Bucureşti.

La mai bine de trei decenii de la Revoluție, vinovații pentru crimele de la acel moment sunt departe de a fi pedepsiți. Dosarul în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier, Gelu Voican Voiculescu, şi fostul şef al Aviaţiei Militare, Iosif Rus, au fost trimişi în judecată de Parchetul general pentru crime împotriva umanităţii a fost declinat de Înalta Curte de Casație și Justiție către Curtea de Apel București.

Motivul este legat de faptul că în perioada 22 decembrie 1989 orele 16:00 – 30 decembrie 1989, Ion Iliescu nu a deținut funcția de șef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale şi, ulterior, de președinte al aceluiași organism, iar un alt inculpat, în perioada 22 decembrie 1989 orele 16:00 – 27 decembrie 1989, nu a deținut funcțiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, organ central de putere distinct de instituția Guvernului României.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii