Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Incidentele antisemite au crescut considerabil în întreaga lume de la izbucnirea războiului Israel-Hamas

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Incidentele antisemite din Statele Unite au crescut cu aproximativ 400% în puțin peste două săptămâni de la izbucnirea conflictului din Orientul Mijlociu, care a început când gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, potrivit unui raport prezentat de Reuters.

Aceste date au fost raportate de grupul advocacy Anti-Defamation League (ADL). Datele furnizate de ADL arată o creștere cu 388% a incidentelor antisemite în SUA între 7 octombrie și 23 octombrie, comparativ cu anul precedent. Autoritățile americane au monitorizat amenințările interne legate de conflict în această perioadă.

Centrul a raportat că datele preliminare au indicat 312 incidente antisemite raportate în SUA între 7 octombrie și 23 octombrie, inclusiv cazuri de hărțuire, vandalism și agresiune. Aproximativ 190 dintre aceste incidente au fost direct legate de conflictul dintre Israel și Hamas. Exemplele acestor incidente au inclus agresiuni fizice, mesaje online violente, în special pe platforma de mesagerie Telegram, și mitinguri în care a existat sprijin explicit pentru Hamas și/sau violență împotriva evreilor din Israel.

Antisemitismul a fost în creștere în SUA chiar înainte de conflict. În 2022, au fost înregistrate aproape 3.700 de incidente antisemite, marcând cel mai mare număr din orice an de când ADL a început să urmărească această problemă în 1979.

„Când izbucnește conflictul în Israel, urmează și incidente antisemite în SUA și la nivel global”, a declarat CEO-ul ADL, Jonathan Greenblatt, îndemnând autoritățile să ofere securitate și sprijin comunităților evreiești.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că monitorizează amenințările tot mai mari la adresa evreilor și musulmanilor pe fondul conflictului. Președintele Joe Biden a condamnat antisemitismul și islamofobia.

Atacul Hamas din 7 octombrie a ucis peste 1.400 de oameni, iar atacurile aeriene ale Israelului asupra Gaza au ucis peste 5.700 de palestinieni până marți, potrivit oficialilor din Gaza, controlată de Hamas.

Evreii din întreaga lume se tem din cauza incidentelor antisemite

Totodată, evreii europeni se tem în urma unei creșteri a atacurilor antisemite declanșate de cel mai recent război Israel-Hamas, în ciuda protecției sporite de către autorități, a declarat pentru Euronews rabinul Menachem Margolin, președintele Asociației Evreilor Europene.

„Primim multe informații, multe apeluri, multe e-mailuri de la evrei din Europa, atât persoane din instituții, sinagogi, școli. Oamenii văd pe stradă că primesc mult mai multe replici, mult mai multe priviri proaste, ură, priviri și cheamă la moarte și la incitare fizică”, a spus Margolin pentru Euronews.

Potrivit ADL, aproape 590 de incidente antisemite au fost raportate poliției franceze din 7 octombrie. În Germania, numărul acestor incidente a crescut cu 240% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în Austria au crescut cu 300%. Unele dintre incidentele enumerate includ distrugerea steagurilor israeliene, vandalizarea monumentelor prin graffiti și amenințări cu moartea.

Rabinul a spus că mulți oameni iau acum măsuri de precauție suplimentare pentru a-și proteja familiile de crimele motivate de ură.

FOTO: Pixabay

Comentarii