Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Incertitudine politică în Republica Moldova. Analistul Iulian Chifu: Sunt două state paralele/ Reacţia lui Meleşcanu

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Interviuri Justitie Stirile zilei , at 10 iunie 2019 Etichete: , , ,

Situaţia politică în Republica Moldova este în continuare incertă, puterea fiind revendicată de două tabere: Vlad Plahotniuc, pe de o parte, şi alianţa formată din blocul ACUM şi partidul lui Igor Dodon, de cealaltă parte. Astăzi, la Chişinău, Guvernul condus de Maia Sandu a avut prima şedinţă. În paralel, a avut loc o şedinţă a fostului Guvern condus de Pavel Filip.

Reacţia lui Teodor Meleşcanu

Ministerul Afacerilor Externe roman, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că ambasadorul României la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele Igor Dodon, alături de ceilalți șefi ai misiunilor diplomatice, urmând a avea o întâlnire şi cu președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

„Situația este dificilă. Curtea Constituțională din Moldova a adoptat o decizie foarte clară, o formulă care să pună capăt faptului că după trei luni de la alegerile parlamentare nu a fost constituit un asemenea Guvern.Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și obligatorii. În opinia mea, în situația gravă în care se găseste Republica Moldova, singura soluție este întoarcerea la electorat. Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamentare anticipate în 6 septembrie”, a spus Meleşcanu”, a spus Teodor Meleșcanu, potrivit Digi24.

Întrebat dacă Ministerul de Externe recunoaște guvernul Maiei Sandu,  ministrul a răspuns: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”.

Meleşcanu a precizat că şi-a exprimat poziţia personală.

Analistul Iulian Chifu: De facto, controlul este deţinut în acest moment de PDM şi de Vladimir Plahotniuc

Analistul de politică externă Iulian Chifu a explicat, într-un interviu acordat mainnews.ro, situaţia din ţara vecină.

Redăm interviul:

Main News: Care este situația actuală din Republica Moldova?

Iulian Chifu: În Republica Moldova avem o criză politică şi o criză constituțională plecată de la o formulă de interpretare a Constituției și o relativizare a deciziilor Curții Constituționale. Interpretarea Constituției vine din termenul până la care putea fi formată o majoritate și votat un Guvern. Recunoașterea hotărârilor Curții sunt relativizate de faptul că actuala majoritate din Parlament, alcătuită din socialiștii pro-ruși și alianța celor două partide pro-europene, consideră că această Curte Constituțională este controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc și în programul de dezoligarhizare se pleacă de la ignorarea hotărârilor Curții care ar fi generate de acest control.

Avem la această oră un președinte interimar care a acționat la dizolvarea Parlamentului, tocmai ce acest decret a fost publicat în Buletinul Oficial (Monitorul Oficial), iar pe de altă parte avem o majoritate și un Parlament întrunit, potrivit Curții Constituționale, care își continuă lucrările bazându-se pe un tip de sprijin internațional. Este foarte clar că această zonă va câștiga în final pentru că vorbim despre susținerea internațională prin prezența la Chișinău de luna trecută a reprezentanților Rusiei, SUA și UE, iar în același timp prin prezența acestora în Parlament la constituirea noii majorități.

Sunt apeluri pentru ca lumea să iasă în stradă, dar este bine să nu se întâmple acest lucru.

Între cele două părți nu există niciun fel de negociere, fiecare consideră că merge pe drumul său. Acum avem în Republica Moldova două state paralele, unul reprezentat de “vechea putere”, puterea care a determinat alegeri anticipate pe 6 septembrie și “noua putere”, constituită cu Guvern, cu Parlament, care la rândul său își are propria agendă de dezoligarhizare și propriul Guvern și agende alternative, parlalele și evident contradictorii.

Main News: Cine deține puterea ?

Iulian Chifu: Vorbim despre o dimensiune juridică unde avem de-a face cu o interpretare a termenului constituțional de 3 luni sau 90 de zile și respectiv cu atestarea hotărârii Curții Constituționale pe motiv că ar fi controlată de Plahotniuc, aici prezidă diferența pe dimensiune normativă.

La nivel poltic vorbim de susținerea internațională  și de faptul că cele două grupări, respectiv cea pro-rusă și cea pro-europeană, au format o majoritate. E clar că și în situația unor alegeri anticipate corecte situația ar reveni cam tot aici, indiferent de “chichițele” ce țin de zona normativă sau de respectarea unor regulamente pentu a trece și a constitui cu adevărat un Guvern.

Avem și o zonă imagologică, de precepții, unde bătălia este mult mai complicată și ține și de credibilitate și de instrumentarul cu care transmiți informații. Lucrurile sunt foarte complicate mai ales dacă vor accelera sub o zonă contondentă.

De facto, controlul este deținut în acest moment de fosta putere, de PDM și de Vladimir Plahotniuc. Singura ieșire este negocierea unei tranziții pașnice și o formula care să închidă, care este recomandată de altfel în toate comunicatele oficiale.

Main News: Cum este poziționată Rusia ? Putem înțelege că este vorba de o colaborare între Rusia și Uniunea Europeană?

Iulian Chifu: Putem înțelege că este vorba de un acord Rusia-UE-SUA. Substanța acestui accord îl vom vedea, anumite teme sunt evidente. În zona imagologică se discută foarte clar despre tolerarea, dacă nu chiar aducerea Federației Ruse pe Prut, cu influență directă prin această promovare a zonei socialiste pro-ruse și a agendei explicite, ba chiar ostentativ apărată de către Igor Dodon și socialiști la Chișinău.

Federația Rusia este singura care de fapt a recunoscut explicit noul Guvern format.

Main News: Care este poziția României în acest context?

Iulian Chifu: Cred că România s-a poziționat corect făcând apel la calm și la dialog în condițiile în care nu are toate datele necesare, nu a fost implicată cel mai probabil în toată această evoluție. Consultările bilaterale, care bănuiesc că sunt foarte rapide, pe care le face cu capitalele relevante, cu precădere cu Bruxelles și cu Washington, ar putea da formula de ieșire. Expectativa este cea mai bună variantă din momentul de față și în condițiile actuale, având în vedere că vedem desfășurându-se la Chișinău un proiect în care România nu a fost direct implicată. În acestă situație este normal și natural ca dincolo de anunțarea partenerilor și aliaților despre interesele noastre, care de altfel sunt cunoscute, trebuie să lăsăm spațiu pentru asumarea responsabilităților de către cei implicați.

Pe de altă parte, temerea mea este că dacă lucrurile alunecă într-o zonă complicată, iar tot România va fi cea chemată să adune “cioburile” și să găsească o formulă de stabilitate în Republica Moldova.

Victoria pe linie politică este foarte clară. Este clar că acordul pe raportul dintre forța pro-rusă și forța pro-europeană, dintre cele două partide, există și va dăinui, deci e clar că acesta va fi finalul deznodământului. Tot la alegeri anticipate se va ajunge, dar miza este este tipul de lege după care se vor derula aceste alegeri.

Main News: Ce urmează? Care sunt consecințele?

Iulian Chifu: Suntem într-o perioadă de haos pentru că aceste dezbateri ale loialităților și a legitimății se va răsfrânge pe întreaga societate. Deja există administrații locale care sunt chemate să-și anunțe sprijinul ba pentru o parte, ba pentru alta, instituții care fac același lucru.

Este haos total care ar trebui oprit pentru că altminteri scindarea din interiorul societății poate avea consecințe complicate. Ieșirea naturală este cea a unui dialog direct. De altfel, există o promisiune în acest sens. Ministrul Andrei Năstase a anunțat că ar urma să aibă această negociere cu cei care trebuie să iasă din funcție, însă se pare că acest dialog lipsește, cel puțin prin modul prin care cele două părți funcționează sub o formă autistă, ca și cum ar funcționa în mod independent.

Cum a izbucnit conflictul politic

Preşedintele Igor Dodon a semnat, sâmbătă, decretul de numire în funcţia de premier a Maiei Sandu, însă ulterior a fost suspendat din funcţie de Curtea Constituţională. Instituţia a invalidat şi Guvernul Maiei Sandu, premier pro-european, susţinut de UE.

Curtea Constituțională de la Chișinău, despre care se crede că este controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, l-a numit în funcția de președinte interimar pe Pavel Filip. La scurt timp, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, actual președinte interimar, a anunțat alegeri parlamentare anticipate pentru data de 6 septembrie.

UE a recunoscut Guvernul Maiei Sandu şi a făcut apel la calm.

 „Susţinem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliţie funcţională şi de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă şi dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite”, a fost reacţia Ambasadei Rusiei.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a îndemnat luni forţele politice din Republica Moldova să depăşească actuala criză politică prin intermediul dialogului, potrivit Mediafax.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW