Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Începe judecata în dosarul „Gaze ieftine”. Ioan Niculae și Adriean Videanu vor ajunge în fața magistraților de la Înalta Curte

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 14 iulie 2020 Etichete: , , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat parțial rechizitoriul întocmit de DIICOT în dosarul „Gaze ieftine”,  în care sunt implicați patronul Interagro, Ioan Niculae, și fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Judecătorii au exclus mai multe probe din dosar care au fost obținute în baza unor mandate pe Legea siguranței naționale.

Decizia instanței este definitivă.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit DIICOT, membrii grupului au pus în practică o strategie pe termen lung pentru a obține o cantitate de gaze naturale de la Romgaz fără că acestea să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. Concret, mecanismul presupunea că gazele naturale să fie însușite din patrimoniul Romgaz de către persoanele cu funcții de conducere.

Ioan Niculae este acuzat că, în calitate de reprezentant al Interagro, a obținut ilegal mari cantități de gaze naturale, cu precădere din producția internă la prețuri cu mult mai mici decât cele practicate de Romgaz cu ceilalți parteneri de afaceri.

Astfel, potrivit procurorilor, grupul constituit și condus Ioan Niculae a avut că scop obținerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producția internă, care se comercializează la prețuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată prețul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producția internă și aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producția internă și gaze naturale din import, la un preț mediu).

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/incepe-judecata-in-dosarul-gaze-ieftine-ioan-niculae-si-adriean-videanu-vor-ajunge-in-fata-magistratilor-de-la-inalta-curte/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: mainnews.ro/incepe-judecata-in-dosarul-gaze-ieftine-ioan-niculae-si-adriean-videanu-vor-ajunge-in-fata-magistratilor-de-la-inalta-curte/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *