Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Un medicament folosit în tratamentul pentru diabet scade riscul de deces în rândul femeilor infectate  cu Covid-19

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 27 iunie 2020 Etichete: , , ,

Femeile care suferă de diabet și care fac tratament cu metformină au un risc mai mic de a muri în cazul în care sunt infectate cu coronavirus. Este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite.

Persoanele de sex feminin care fac tratament cu metformină, o substanţă care este des administrată pacienților care suferă de diabet, pot avea un risc mai mic de a muri după ce au fost infectate cu noul coronavirus, arată studiul citat de Reuters și preluat de Mediafax.

Stduiul a fost realizat pe 6.200 de adulţi care suferă de diabet sau obezitate și care sunt și infectaţi cu noul coronavirus.

Rezultatele studiului au arătat că rata de deces în rândul femeilor care urmau un tratament cu această substanță era mai mică.

Conform cercetătorilor, şansele de deces în cazul celor care au luat metformină pentru cel puţin 90 de zile înainte de a se îmbolnăvi de Covid-19 au scăzut cu 21 până la 24%.

Rezultatele studiului au mai arătat că medicamentul nu a avut același efect și în rândul bărbaților.

De asemenea, studiul a mai arătat că metformina scade nivelurile de TNF-alfa, o proteină care poate agrava starea de sănătate a pacienților cu Covid-19.

 „Faptul că am văzut beneficiile doar la femei şi faptul că metformina scade TNF-alfa la şoarecii de sex feminin, ar putea sugera că efectele metforminei asupra proteinei TNF-alfa sunt motivul pentru care acest tratament ajută în cazul femeilor bolnave de Covid-19”, a explicat coautorul studiului, Carolyn Bramante, de la Universitatea din Minnesota, citat de Reuters.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *