Tuesday, March 19, 2024
Jurnalism corect


Igor Dodon a fost amendat, după ce s-a afișat cu unul dintre simbolurile ocupației ruse în Ucraina

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 18 mai 2022

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost amendat cu 9.000 lei moldovenești (circa 2.250 lei), după ce, în timpul paradei organizate în Chișinău pe 9 mai, în care a fost celebrată „Ziua victoriei”, s-a afișat cu așa-numita panglică a „Sf. Gheorghe”, unul dintre simbolurile ocupației ruse în Ucraina.  

Anunțul a fost făcut chiar de către Dodon, prin intermediul unei postări pe Facebook, în care a atașat și procesul verbal de amendă.

„Guvernarea a trimis poliția să-mi facă proces verbal pentru participarea de Ziua Victoriei cu simbolurile Victoriei asupra fascismului. Vom contesta acest abuz în toate instanțele de judecată. E o lege anticonstituțională, care în cele din urmă va fi anulată. Pe lângă caracterul anticonstituțional, această lege are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică. Totul va fi bine. Guvernările trec, simbolurile Victoriei rămân”, a scris fostul președinte al Republicii Moldova, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook / Igor Dodon

Pe 9 mai, câteva mii de persoane au participat, în centrul Chișinăului, la o manifestație dedicată „Zilei victoriei”. În fruntea grupului s-au află mai mulți lideri ai partidei pro-ruse din Republica Moldova, inclusiv foștii președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin, în piept cu așa-numita panglică a „Sfântului Gheorghe”.

Simbolurile ocupației ruse, interzise în Republica Moldova

Pe teritoriul Republicii Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară sunt interzise (literele V şi Z, precum şi așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe), după ce președintele Maia Sandu a promulgat pe 19 aprilie o legea în acest sens, adoptată anterior de Parlament.

Potrivit actului normativ, confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor agresiunii militare, se pedepsește cu o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei moldovenești sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi de până la 18.000 lei moldovenești.

Sursa foto: Facebook / Igor Dodon

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com