Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


USR PLUS cere Curții Constituționale să tranșeze scandalul moțiunii de cenzură înainte de Congresul PNL

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2021

USR PLUS a transmis luni, 20 septembrie, că a cerut președintelui Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu, să preschimbe termenul stabilit pentru dezbaterea sesizării înaintată de premierul Florin Cîțu împotriva moțiunii de cenzură, depusă de partidul condus de Dacian Cioloș și Dan Barna, împreună cu AUR.

Reamintim că CCR a stabilit că sesizarea premierului Florin Cîțu va fi judecată pe 28 septembrie, la trei zile de la Congresul PNL.

Am solicitat Curții Constituționale să judece cu celeritate sesizarea de neconstituționalitate formulată de Guvernul României. Articolul 113 din Constituție stipulează foarte clar că moțiunea trebuie dezbătută și votată după 3 zile de la citirea ei. Consider că termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat, iar instrumentul juridic al moțiunii de cenzură este, astfel, golit de conținut. Din acest motiv am cerut devansarea acestei date pentru una cât mai curând posibilă”, a declarat Anca Dragu, președintele Senatului, citată într-un comunicat transmis de USR PLUS.

USR PLUS acuză un blat în Parlament, între PNL, PSD și UDMR, prin care se încearcă menținerea lui Florin Cîțu în funcția de prim-ministru, până după congresul liberalilor, ceea ce ar fi un avantaj pentru premier în lupta cu Ludovic Orban.

„În cazul respingerii cererii, Curtea va fi datoare să vină cu o explicație solidă, încărcătura acesteia neputând constitui motiv suficient într-o situație de criză politică și paralizare a unui instrument democratic”, a spus deputatul USR PLUS, Oana Murariu.

CITEȘTE ȘI: Condițiile puse de USR PLUS pentru revenirea la guvernare

Context

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al Justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din Cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de Guvernare au venit imediat, iar vineri, 3 septembrie, USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR PLUS din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

Din tabăra USR PLUS s-a auzit constant în ultimele săptămâni că singura modalitate prin care partidul se poate întoarce la Guvernare ar fi prin demisia premierului Florin Cîțu, lucru pe care îl susține și Ludovic Orban, contracandidatul prim-ministrului la funcția de președinte al PNL.

În acest moment, conflictul s-a mutat la Curtea Constituțională. Florin Cîțu a cerut Curții Constituționale să constate un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, argumentând că semnăturile strânse de parlamentarii USR PLUS și AUR nu ar fi conforme și că Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, nu a comunicat moțiunea Executivului, în ziua în care a fost depusă.

CITEȘTE ȘI: Scandalul moțiunii de cenzură s-a mutat la CCR: Anca Dragu și Ludovic Orban, front comun împotriva lui Florin Cîțu

Solicitarea înaintată de USR PLUS

Sursă foto: INQUAM Photos / Eduard Vinatoru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *