Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Curtea de Justiția a UE dezbate sesizarea României privind mandatul european de arestare în cazul predării lui Paul al României

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 iunie 2024

Curtea de Justiție a Uniunii Europene analizează luni, 24 iunie, sesizarea făcută de România în cazul Paul al României. Este vorba despre sesizarea făcută de Curtea de Apel Brașov, care vizează aspecte privind respectarea legislației UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării Prințului Paul.

„Astăzi va fi termen la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România în cazul Prinţului Paul.

Cazul este deosebit de important pentru statul român şi mă bucur că a fost admisă solicitarea de a se dezbate în procedură de urgenţă. Faza scrisă s-a finalizat, toate părţile implicate au depus materiale privind punctele lor de vedere, iar astăzi va fi faza audierilor.  Subliniez că opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român.

În plus, Comisia a arătat că un stat membru nu poate refuza executarea unui MEA doar în baza unor pretinse nereguli privind depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanţei de condamnare, fără a fi constatate deficienţe sistemice sau motive întemeiate şi serioase care să îi încalce persoanei extrădabile un drept fundamental”, a transmis ministra Justiției, Alina Gorghiu.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii