Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Guvernul Republicii Moldova solicită scoaterea în afara legii a Partidului Șor

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 9 noiembrie 2022 Etichete: ,

Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri, 9 noiembrie, o sesizare la Curtea Constituțională privind declararea neconstituționalității Partidului Șor, plasat pe lista de sancțiuni a Trezoreriei SUA pentru legăturile cu Federația Rusă.

Ilan Șor este principalul suspect al jafului din sistemul bancar, în urma căruia Republica Moldova a fost prejudiciată cu 1 miliard de dolari. Oligarhul, în prezent fugit în Israel, a fost arestat în anul 2014 iar 2017 a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și 6 luni de închisoare.

Beneficiind de sprijinul lui Vladimir Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Partidul Șor a acces în legislativ la ultimele alegeri, reușind să formeze o fracțiune de șase deputați. Într-un sondaj de opinie realizat la începutul lunii octombrie, formațiunea era creditată cu 12,8% din intențiile de vot.

Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept o formațiune populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum vectorul geopolitic este extrem de pronunțat. În ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, Partidul Șor a desfășurat în Chișinău mai multe acțiuni de protest în încercarea de destabilizare a societății. Procuratura Anticorupție susține că participanții ar fi fost plătiți cu sume cuprinse între 20 dolari și 100 de dolari.

Sancțiuni din partea SUA

În octombrie 2022, Ilan Șor, Partidul Șor și apropiați ai oligarhului au fost plasați pe lista de sancțiuni a SUA. Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, Șor a colaborat cu cetățeni ruși pentru a crea o alianță politică menită să controleze Parlamentul Republicii Moldova și mai apoi să susțină adoptarea unei serii de acte legislative în interesul Federației Ruse.

Potrivit aceleași surse, din iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova. În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Scoaterea Partidului Șor, la Curtea Constituțională

Ca urmare a indicilor tot mai clare că Partidul Șor este de fapt un instrument de influență al Federației Ruse, Guvernul Republicii Moldova pregătește scoaterea sa în afara legii. Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat cererea adresate Curții Constituționale pentru declararea necostituționalitatea acestei formațiuni.

„Dincolo de argumente juridice, precedente, jurisprudență și standarde, punctul meu de vedere, în calitate de cetățean. Partidul Șor a fost creat de oligarhi și pentru oligarhi. Scopul lui din start a fost să discrediteze ideea de democrație și să mimeze sprijinul popular. Partidul Șor a fost conceput să devină o filială sau un instrument politic al unui grup criminal organizat, implicat în „Furtul miliardului”. Născut din corupţie, a continuat prin coruperea obraznică a cetăţenilor cu scopul de a submina democraţia în Republica Moldova. Însă Republica Moldova este, totuși, cu toate dificultățile și provocările din trecut și din prezent, un stat democratic. Iar subminarea democrației nu a fost și nu va fi admisă”, a declarat ministrul justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com