Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Guvernul majorează impozitul la vânzarea de locuințe

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 1 august 2023

Guvernul va majora impozitul pentru vânzarea unei locuințe prin intermediul unui draft de ordonanță care conține noi măsuri fiscale pentru a acoperi găurile bugetare. Conform proiectului de ordonanță consultat de Main News, impozitul va fi calculat în funcție de valoarea tranzacției și perioada deținerii proprietății.

Astfel, impozitul pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și pentru terenurile de orice fel fără construcții, va fi de 5% dacă proprietatea este deținută timp de până la 3 ani inclusiv și de 3% dacă proprietatea este deținută timp mai mare de 3 ani.

În prezent, conform Codului Fiscal actual, impozitele sunt mai mici și există anumite plafoane. Impozitul este de 3% pentru proprietățile deținute timp de până la 3 ani inclusiv, cu o valoare de până la 200.000 lei. Pentru proprietățile cu o valoare mai mare de 200.000 lei, se aplică o taxă fixă de 6.000 lei plus 2% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv. Pentru proprietățile deținute timp mai mare de 3 ani, impozitul este de 2% pentru o valoare de până la 200.000 lei și o taxă fixă de 4.000 lei plus 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv.

Proiectul de ordonanță mai prevede că impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale, la prima vânzare, va fi de 5% aplicat la prețul de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă. În cazul în care prețul de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale este mai mic decât valoarea minimă stabilită într-un studiu de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite în acel studiu de piață, din care se scade valoarea de 600.000 lei.

Proiectul de ordonanță privind noile măsuri fiscale, inclusiv majorarea impozitului pentru vânzarea unei locuințe, poate suferi modificări înainte de a fi adoptat oficial.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii