Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul adoptă luni Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 martie 2024 Etichete: , ,

Guvernul se va întruni luni în ședință pentru a adopta Hotărârea referitoare la calendarul alegerilor din 9 iunie.

Vineri, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 2024. Această ordonanță comasează alegerile europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie.

Potrivit OUG-ului, perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 și va dura trei zile de la publicarea rezultatului în Monitorul Oficial.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a menționat că o noutate constă în faptul că listele suplimentare pentru votul în străinătate sunt generate electronic prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), înlocuind consemnarea cu pixul, ceea ce economisește timp și asigură acuratețea.

În legătură cu migrarea aleșilor locali pe listele altor partide în calitate de candidați la alegeri, Greblă a declarat că este o decizie de oportunitate politică, nu de constituționalitate.

Liderii Dreptei Unite au anunțat că luni vor depune o sesizare la Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională a României Ordonanța de Urgență a Guvernului privind comasarea alegerilor de pe 9 iunie. Dreapta Unită susține că în OUG sunt încălcate prevederile Constituției și deciziile anterioare ale Curții Constituționale.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii