Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Piedone, pe primul loc în alegerile pentru Primăria Capitalei, într-un sondaj comandat de Nicușor Dan

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 martie 2024 Etichete: , , ,

Conform rezultatelor unui sondaj de opinie comandat și publicat luni de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei. În aceeași zi, PSD și PNL așteaptă rezultatele sondajelor comandate pentru a decide asupra candidatului comun sau candidaților cu care vor concura la alegerile locale pentru Capitală.

Sondajul a fost inițiat de către primarul Nicușor Dan, care își dorește un nou mandat la Primăria Capitalei ca independent. Conform rezultatelor, Cristian Popescu Piedone ar obține cel mai mare procent de voturi pentru funcția de primar al Capitalei (40,4%), în timp ce actualul primar general Nicușor Dan s-ar clasa pe locul 2, cu o mică diferență (39,3%).

Pe locul 3, cu 16% din voturi, ar fi Sebastian Burduja, în timp ce Diana Șoșoacă ar fi pe poziția a patra, cu o diferență semnificativă. Nu sunt incluse în sondajul măsurătorilor candidatura Gabrielei Firea.

În cadrul aceluiași sondaj, locuitorii Bucureștiului au fost chestionați cu privire la satisfacția lor cu privire la direcția în care se îndreaptă orașul, iar procentele au fost aproape egale: 48,2% – consideră că orașul se îndreaptă într-o direcție corectă, în timp ce 47,5% sunt de părere că se îndreaptă într-o direcție greșită.

Conform sondajului comandat de Nicușor Dan, PSD ar obține cel mai mare număr de locuri în Consiliul General (30,7%). Pe locul al doilea s-ar clasa alianța de dreapta ADU (27,2%), urmată de PNL (17,5%). Partidul SOS România (Diana Șoșoacă) și Partidul Puterii Umaniste (Cristian Popescu Piedone) ar obține fiecare aproape 5% din voturi.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, conform sondajului comandat de Nicușor Dan, bucureștenii ar acorda cea mai mare susținere alianței PSD-PNL (45,7%) și alianței ADU (26,3%). Alți partide care ar primi voturi ar fi AUR (6,4%), REPER (5,8%), Partidul Puterii Umaniste (4,6%) și SOS România (4,2%). Sondajul a fost realizat în perioada 2-9 martie, pe un eșantion de 900 de respondenți.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că așteaptă astăzi rezultatele sondajelor efectuate de PNL și PSD pentru a desemna candidatul comun la Primăria Capitalei. El a subliniat că decizia va fi luată în cadrul coaliției, după analiza acestor sondaje.

„Nu am reuşit să ajungem la a nominaliza un candidat sau altul (pentru Primăria Capitalei – n.r.) pentru că am agreat împreună să sondăm care sunt cele mai potrivite persoane. În momentul de faţă sondajele sunt pe final. Noi am sondat pe Sebastian Burduja şi pe Ionuţ Lupescu. PSD ştiu sigur că nominalizat-o pe doamna Gabriela Firea şi cred că pe primarul de la sectorul 4 (Daniel Băluţă – n.r.)”, a declarat Nicolae Ciucă duminică, la Prima News.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii