Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat un împrumut pentru finanțarea Spitalului Regional Craiova. De ce unitatea sanitară nu va fi gata în 2026, așa cum dau asigurări autoritățile 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 martie 2022

Guvernul a aprobat miercuri, 9 martie, un memorandul dedicat aprobării negocierii contractului cu Banca Europeană de Investiții pentru acordarea unui împrumut necesar finanțării Spitalului Regional de Urgență Craiova, conform unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru. 

Valoarea estimată a investiției este de 2,84 miliarde lei, conform indicatorilor aprobați de Guvern în 2019, înainte de explozia prețurilor la materialele de construcții. Împrumutul BEI ar urma să asigure 378 milioane euro (1,8 miliarde lei), restul fiind din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.

Când va fi gata spitalul

În brifieng-ul susținut miercuri, Dan Cărbunaru a precizat că spitalul regional Craiova ar urma să fie finalizat până în 2026, termen pe care și Ministerul Sănătății l-a avansat într-un răspuns adresat Mainnews.ro în iulie 2021.

Numai că, de la acea dată și până în prezent nu s-a înregistrat absolut niciun progres notabil. Licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze proiectul tehnic, lansată în urmă cu aproape doi ani, este fix în același stadiu de evaluare a candidaturilor, deși ministerul estima, în răspunsul amintit, finalizare sa în noiembrie 2021. Au trecut patru luni de atunci și procedura este încă departe de fi finalizată.

Noul termen pentru evaluarea candidaturilor este 31 martie 2022. Chiar în situația în care acesta va fi respectat, finalizarea întregii proceduri și semnarea contractului în acest an pare un scenariu demn de filmele SF.

Un an este termenul de predare a proiectului tehnic, calculat de la semnarea contractului și emiterea ordinului de începere, ceea ce ar duce, în cel mai optimist scenariu, ca statul să intre în posesia documentației abia în 2024.

Ar urma apoi o nouă licitație pentru lucrări, de valoare mult mai mare și implicit mult mai complexă decât cea pentru proiectul tehnic, tărăgănată de aproape doi ani de Ministerul Sănătății. De aici se pot face tot felul de scenarii ipotetice, însă cert este că termenul de finalizare până la finele lui 2026 iese din discuție.

Spitalul va avea peste 800 de paturi

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 807 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 35 de paturi pentru chirurgie de zi, 15 paturi îngrijiri medicale de zi, 52 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, 8 paturi cateterism cardiac, 20 paturi chimioterapie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie și cardiologie intervențională.

Clădirea principală a spitalului, care include toate departamentele principale ale spitalului, este un complex de construcții cu șapte nivele – subsol, parter și cinci  etaje superioare. Partea orizontală extinsă a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter și etaj 1), si se continuă cu 3 etaje suplimentare parțiale (etajele 2, 3 și 4). Două turnuri cu secțiuni pătrate se ridică de la etajul 2 la etajul 5 (4 etaje în total), în timp ce un al treilea turn se ridică de la etajul 2 până la al 4-lea etaj (3 etaje în total). Clădirea care găzduiește Centrul de Tratare a Cancerului (CTC) este situată în partea de nord-vest a clădirii principale și se întinde pe 2 etaje.

Suprafața totală construită desfășurată a spitalului va fi de aproximativ 165.256 m2 .Amprenta clădirii este de 32.840 m2 . Complexul spitalicesc este însoțit de o parcare subterană independentă pe două etaje, cu o suprafață totală de 25.627 m2. Și aici va fi construit un heliport H-3, pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135 cu cerințele sale operaționale specifice. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *