Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul a aprobat o nouă derogare în Legea achizițiilor: Contractul pentru centrala de la Iernut poate fi atribuit fără licitație

By Vîrban Robert , in Fara categorie , at 21 aprilie 2022

Guvernul a aprobat joi, 21 aprilie, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii achizițiilor sectoriale, care va permite instituțiilor publice să încheie contracte în domeniul dezvoltării capacităților de producere a energiei termice, fără licitație, cu condiția ca acestea să reprezinte mai puțin de 40% din stadiul fizic al proiectului. Totodată, prin acest act normativ, executivul permite participarea la proceduri de achiziții a firmelor care nu și-au dus la bun sfârșit contractele cu statul.  

Deși nu se afirmă explicit, nici în textul Ordonanței, măsura vizează continuarea lucrărilor la centrala termoelectrică Iernut de 430 MW. Încheiat de Romgaz în anul 2016 cu asocierea Duro Felguera – Romelectro pentru suma 268 de milioane de euro, fără TVA, contractul pentru construirea centralei Iernut a fost reziliat în iunie 2021. Potrivit Romgaz, avansul lucrărilor se situează în jur de 65-70%.

La vremuri noi, venim tot noi

Deși nu și-a dus la bun sfârșit contractul, invocând, printre altele, o creștere a costurilor din cauzat celebrei OUG 114 prin care salariul minim brut în sectorul construcțiilor la 3.000 lei, Duro Felguera și Romelectro ar putea fi aleasă, din nou, de statul român să construiască centrala de la Iernut. Într-o intervenție în cadrul Comisiei de anchetă privind prețul energiei, în octombrie 2021, directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, a transmis că există discuții cu aceeași asociere pentru continuarea lucrărilor, deși contractul fusese reziliat.

„Au fost mai multe discuţii şi ne-am gândit la mai multe soluţii de finalizare a proiectului. Asocierea Duro Felguera – Romelectro şi-a arătat disponibilitatea de a continua aceste lucrări, nu excludem nici această posibilitate, dar am comunicat acestei asocieri că este nevoie să ofere garanţii. În plus, având în vedere că acest contract prevede finalizarea centralei la cheie, chiar dacă ipotetic vom încheia această tranzacţie cu asociaţia Romelectro – Duro Felgurea, Romgaz nu va putea plăti niciun leu în plus”, a arătat Jude, citat de Economica.net.

Legal existau mai multe bariere pentru Romgaz să continue cu aceleași firme, însă guvernul Ciucă s-a gândit și la aceste aspecte. Prin aceeași Ordonanță de Urgență adoptată joi, a fost modificat și articolul 180 din Legea achizițiilor, astfel că lasă mână instituțiilor să nu excludă de la procedura de achiziție o firmă din cauza căreia un contract a trebuit să fie reziliat.

Argumente care țin și nu prea

În același text al Ordonanței, executivul explică că aceste modificări ar fi necesare pentru că, începând cu 2027, pentru 2 ani, unitatea 1 a CNE Cernavodă cu o putere instalată de 700 MWh va fi oprită pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare, astfel că este nevoie de înlocuirii producției de energie în această perioadă. Total adevărat, numai că până în acel moment mai sunt 5 ani, un termen mai mult decât suficient pentru organizarea unei licitații și finalizarea lucrărilor.

Un alt aspect invocat de Guvern este legat de războiul din Ucraina. Mai exact, reprezentanții instituției au în vedere faptul că sistemele de transport al energiei electrice din Ucraina și Republica Moldova sunt conectate la Sistemul european continental de transport al energiei electrice ENTSO-E, astfel că a crescut importanța realizării funcției de restaurare a SEN.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW