Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Gorghiu a discutat cu şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România despre Legea pensiilor de serviciu: Deciziile CCR trebuie respectate

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 9 august 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu a avut, astăzi, o întâlnire cu şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. Discuțiile au vizat modificările la Legea pensiilor de serviciu, atingerea ţintelor din PNRR, dar şi îndeplinirea recomandărilor din Raportul 2023 privind statul de drept.

Astfel, ministrul Alina Gorghiu susține că Parlamentul trebuie să găsească un echilibru între decizia Curții Constituționale privind Legea pensiilor speciale și țintele Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR) , astfel încât România să nu piardă fondurile europene.

Legea pensiilor de serviciu. Deciziile CCR trebuie respectate, iar Parlamentul trebuie sa găsească o formulă de echilibru între jurisprudenţa CCR şi ceea ce este prevăzut în PNRR. Trebuie găsit un sistem echitabil şi sustenabil”, a precizat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, după discuțiile cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

Urmează ca Parlamentul României să se reunească în ședință extraordinară pentru modificările Legii pensiilor de serviciu, în raport de decizia CCR. Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Justiției, săptămâna trecută, să formuleze propuneri de amendamente la legea mai sus menționată.

De ce s-a întors Legea pensiilor de serviciu în Parlament. Argumentele CCR

Curtea Constituională a retrimis Legea pensiilor de serviciu la Parlament, invocând că este parțial neconstituțională.

Argumentele judecătorilor CCR se referă, în mare parte, la condițiile de pensionare ale magistraților. Potrivit CCR, acestea nu vizează, în mod clar, baza  de impozitare a pensiilor de serviciu și dacă acest lucru este făcut în mod echitabil. Potrivit CCR, acestea nu vizează, în mod clar, baza  de impozitare a pensiilor de serviciu și dacă acest lucru este făcut în mod echitabil.

De asemenea, magistrații CCR au argumentat că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată încalcă principiul neretroactivității legii și, implicit, un drept deja dobândit.

„Recalcularea pensiilor aflate în plată după o formulă care diminuează baza de calcul avută în vedere la data dobândirii dreptului de pensie are drept consecință diminuarea drepturilor aflate în plată, rezultă că art.III din legea criticată încalcă principiul securității juridice în componenta sa privitoare la neretroactivitatea legii”, se arată în decizia CCR.

Sursă foto:  Facebook/Alina Gorghiu 

 

Comentarii